Der uvilje og gammelt hat stadig råder

(Publisert 14.10.23) (Republisert 16.04.24) Den brutale krigen mellom Israel og Hamas, med bombing av boliger, har sider som burde være utenkelige i våre dager. Men noen gamle regionale konflikter lever dessverre stadig videre.

Før en forventet israelsk bakkeinvasjon i Gaza, der over 2 millioner mennesker bor og må bort før bombene slår ned:

– Vi har aldri sett noe liknende. Dette er ingen evakuering, men en tvangsforflytning, fastslår generalsekretær Jan Egeland i Flyktningerådet.

TERRORANGREPET fra Hamas-organisasjonen, der tusener av raketter slo ned i hovedstaden Tel Aviv, ble naturlig nok besvart med et rakettregn mot Palestina. Begge steder kostet det over tusen mennesker livet, de aller fleste uskyldige sivile – blant dem mange barn.

Øye for øye, tann for tann. Dét har i alle år vært “mantraet” til de israelske myndighetene når det kommer til å besvare angrep fra arabiske naboer.

Fra FN og andre organisjoner lyder som alltid sterke oppfordringer om våpenhvile og forhandlinger.

Men dessverre til ingen nytte. Her er det uvilje og gammelt hat som gjelder.

Og dette kan fort eskalere til å bli en regional krig. Fra Libanon, der Hamas´ motstykke Hezbollah holder til, varsles det allerede kampvilje.

I alle varianter så er og blir en eskalering et knefall for gamle vaner og uvaner der uskyldige sivile ofres, i tillegg til soldater på begge sider.

De gamle konfliktene kan ikke videreføres år etter år verken på bakken eller med bomber og raketter, og verdenssamfunnet anført av stormaktene i øst og vest må om nødvendig gripe inn.

Stans i all våpenforsyning kan være et av midlene. Aktiv tilretteleggelse av fredssamtaler fra FNs side et annet.

Sist, men ikke minst: Det vi hører og ser kan i stor grad kategoriseres som krigsforbrytelser og brudd på menneskerettigheter. De sivile lidelser er historisk store. Daglige bombemål er boligblokker – og sykehus!

Og fikk alle med seg i nyhetene, at rundt ti tusen kvinner i Gaza er gravide? I går ble de flyktninger. Hvor gikk veien? Egypt har stengt grenseovergangen, men åpner den for kort tid en gang i blant. Et av få lysglimt i et historisk elende!

Svein-H. Strand, LM-redaktør

 

 

Visits: 42