(Publisert 26.11.23) I august var Øystein Parelius Hatle (bildet) ferdig som hospitant og museumshåndverker gjennom prosjektet Ungt tradisjonshåndverk. Tre måneder seinere er den 20 år unge smeden i ferd med å etablere egen smie i Rollag. Riksantikvaren står allerede på kundelisten.
(Redigert pressemelding, med foto) – Det er akkurat slike historier vi ønsker å høre fra tidligere hospitanter, sier prosjekt-koordinator i Ungt tradisjonshåndverk, Christine Sundbø. Hun håper at nyetableringen blir lagt merke til blant potensielle oppdragsgivere i området.
Øystein Parelius Hatle er en av hittil 16 unge håndverkere som har fått seks måneders praksis på museum gjennom prosjektet.
Den unge smeden kom til Maihaugen i vinter, med ferskt svennebrev fra Odda. På museet fikk han mengdetrening i smiing og anledning til å fordype seg.
Og kanskje aller viktigst – han fikk gode kontakter! På Maihaugen traff han for eksempel folk fra bygningsvern på NTNU-universitetet, noe som har resultert i konkrete oppdrag.
Han ble også leid inn til å smi foran Nasjonalbiblioteket i Oslo i høst. Og via prosjektkoordinator Christine Sundbø fikk han tips om gründerkurset som opplæringskontoret Trhå har satt i gang for unge tradisjonshåndverkere. Her deltar nå Øystein på samlingsbasis.
Øystein har skjønt at han må gripe muligheter som byr seg, og i høst slo han til og fikk kjøpt utstyr etter en annen håndverker.
Nå er han i ferd med å etablere egen smie i romslige lokaler i Numedal næringspark. Han ønsker primært å jobbe med tradisjonshåndverk, men er åpen for alt, fra å lage rekkverk til kaffebord, hengsler, beslag og restaureringsjobber.
Gjennom den etablerte smeden Steven Carpenter på Kongsberg kan det også bli oppdrag. Og selveste Riksantikvaren har allerede bestilt en jobb som må gjøres på stavkirken i Rollag. Der skal det lages ny nøkkel til ei dør.
– Vi ønsker Øystein lykke til med egen virksomhet, sier prosjektkoordinator Christine Sundbø. Målet med prosjektet Ungt tradisjonshåndverk er å få flere unge til å gjøre som Øystein – å satse på tradisjonshåndverk som yrkesvei.
Sundbø oppfordrer museer og unge håndverkere (18 – 25 år) til å ta kontakt for å høre mer om mulighetene i prosjektet.
Views: 85