Historisk: Sverige er i NATO

ILLUSTRASJONSBILDE. Den gamle Svinesund-brua, knipset fra svensk side. (LM Arkivfoto/Svein-H. Strand)

(Publisert 11.03.24) En historisk dag i dag, da Sveriges flagg ble heist utenfor NATO-hovedkvarteret i Brussel, for å markere alliansens nye medlemsland,

I Norge ønsker “vi søta bror” hjertelig velkommen. Samtidig ser vi tilbake på de mange fine tiår med Sverige som nøytralt naboland. Et land som er bygget på et sterkt forsvar og der luftforsvaret er oppsatt med egenproduserte kampfly.

Det svenske Forsvaret er jo, som hos oss, basert på mobilisering ved krig. Men med over dobbelt så mange innbyggere som vi har i Norge, så er det klart at det er en stor og viktig tilvekst i alliansen.

Nøytrale Sverige har ganske lenge vært en NATO-kandidat. Og den utilslørte advarselen fra Russlands president Putin, to år etter at han iverksatte sitt fullskala angrep på Ukraina, har jo i høyeste grad aktualisert – og kanskje påskyndet – den nødvendige søknadsprosessen.

Norsk flyktningefamilie har gått gjennom skogen og er snart i Sverige. (LM Arkivfoto / Fotograf: Ukjent.)

UNDER 2. VERDENSKRIG måtte tusener av nordmenn av ulike grunner flykte over grensen til det nøytrale landet. De tyske okkupantene i Norge respekterte heldigvis den lange svensk-norske grensen.

Tilsammen tok Sverige imot rundt 40.000 norske flyktninger; de fleste for å kunne komme seg videre til Storbritannia og slutte seg til den norske kolonien som allerede var kommet.

Det er vi mange som tenker på i dag – og det takker vi dem for!

St.

Visits: 19