Skattemelding 2023 med integrert næringsoppgave

Ill.fotos: stock.exchng

(Publisert 20.04.24) Skattemeldingen – også denne gang “ferdigskrevet” basert på hva de allerede vet om din økonomi, har en relativt stor endring. Det gjelder deg som i 2023 hadde inntekter fra næringsvirksomhet i tillegg til lønn eller pensjonsinntekt. Næringsoppgaven finnes nemlig ikke lenger.

Ikke som et eget dokument som før var et vedlegg. Angivelsene av inngående og utgående beløp i næringsvirksomhet skal nå skrives inn på en-linjes enkeltposter. Med komma etter hvert beløp.

Men en lang tekst forsvinner etter hvert inn i en “tunnell”, sånn at du må bruke “rygge-tasten” på PC-en for å få sett hva du skrev.

“Forklaringsbokser” til å klikke på, ved de aktuelle poster, blir det mange av i et konsept som dette.

SE HER I KURSIV SKRIFT hva du må skatte av – ordrett fra Skatteetaten:

Alle penger og sponsede produkter med økonomisk verdi som du får på bakgrunn av salgsblogg, nettbutikk, produktomtale, affiliate, oppdrag og lignende, som har å gjøre med bloggvirksomheten.

Gratis eller rabatterte produkter/gaver med økonomisk verdi, som for eksempel sminke, hår- og hudpleieprodukter, bøker, klær, reiser, spill, teknologisk utstyr, barneutstyr m.m. Dette skal inntektsføres til omsetningsverdi (eventuelt omsetningsverdi fratrukket det beløp du har betalt for varen).

LYKKE TIL – og husk at du kan få leveringristen forlenget med en måned. Bare et klikk, så vil “søknaden” være innvilget. Og ta deg nå skikkelig med tid da, til å få skattemeldingen komplett og korrekt! Har du tatt vare på kvitteringer eller annen dokumentasjon om driftskostnadene som påløp gjennom året?

EN EKSTRA GRUNN til å ofre bra med tid på denne oppgaven er den andre store – og historiske – endringen som er gjort:

Fordeling av (låne)renter mellom ektefeller/samboere.

Også dette har de “gjort for deg”. Men igjen: Det er et utkast skatteetaten har laget for å hjelpe dere i gang. Regelendringen sier, naturlig nok, at dere foretar en fordeling som i sum blir 100 prosent av renteutgiftene.

Et potensielt kranglepunkt, dette, selv om 50 + 50 prosent for mange par vil være et greit kompromiss.

Det meldes at svært mange skattytere har fått “baksmell” denne gang. Jeg vet om en som har fått ganske mye. For første gang på ørten år. Men er det riktig? Følg med!

St.

Visits: 34