Arktis – den maskuline mannens domene?

(Publisert 18.03.24) Den nye boka «Kjønn i isen» fra Museumsforlaget utfordrer ideen om de arktiske strøk som den maskuline mannens domene.

Her møter vi både mannlige og kvinnelige polarforskere, fangstfolk og kunstnere.

Gjennom ni kapitler gir forfatterne oss inspirasjon til nytenkning – om hva en helhetlig polarhistorie anno 2024 bør og kan være.

Ja, hva er det som skjer dersom vi avkler noen av  de kjønnsbaserte sannhetene om polarområdenes historie?

Dette er temaet på et arrangement i Polarmuseet i Tromsø 21. mars kl. 19. Sted: Søndre Tollbodgt. 11  Invitasjon finner du her 

 MER OM BOKA (redigert fra pressemelding)

Silje Gaupseth og Marit Anne Hauan (red.)
Kjønn i isen. Fragmenter til ei ny polarhistorie

– Jeg er overbevist om at vi til nå bare har skrapt litt og lett på polarhistoriens overflate, sier Marit Anne Hauan.

Fra ulike faglige ståsted, og gjennom et bredt tilfang av kilder, tar bidragsyterne tak i noen av de kjønnede forestillingene som preger fortellinger om polarområdene i litteraturen, i kunsten og på museum.

En slik forestilling får liv i det velkjente bildet av den heltemodige mannen – oppdageren, vitenskapsmannen eller fangstmannen. Han som kjemper seg gjennom isødet med mål om å temme, måle eller høste av ressursene i uberørte, jomfruelige områder.

Boka utfordrer en slik klassisk forestilling om kjønn og maskulinitet i polarområdene ved å trekke fram normbrytende praksiser i både fortid og nåtid. Og ved å se kjønn i sammenheng med en rekke andre forhold. Som klassetilhørighet, skeivhet, menneske–dyr-relasjoner, samt hjemlig og vitenskapelig praksis.

Ved å legge nye fragmenter til historien, så trer polarområdene fram i all sin dybde og mangfoldighet.

– Jeg gleder meg til å dele boka med leserne. Kanskje vil de bli mest overrasket over mangfoldet av kilder som utforskes her – fra polarlitteratur og samtidskunst til teltliv og hundekjøring, sier Silje Gaupseth.

Gaupseth er kulturviter og leder ved Polarmuseet, Norges arktiske universitetsmuseum. Hun forsker på selvrepresentasjon i polar ekspedisjonslitteratur, og har ledet utstillingsprosjekter som «Polarhistorie på skeiva» sammen med Hanne Marit Hauan.

Utstillingen resulterte i et bidrag til antologien Skeiv lokalhistorie: Kulturhistoriske perspektiver på sammekjønns-relasjoner og kjønnsoverskridelser (2022).

Marit Anne Hauan er folklorist med polar kulturhistorie som forskningsfelt. Som redaktør har hun tidligere utgitt Museologi på norsk (2012) og Kjønn på museum (2018).

Blant Hauans siste bidrag til feltet er boka Polare maskuliniteter – fra oppdagelsen av Svalbard til heltetidas siste time (2021). Og året etter: Utstillingen «Polarhistorie på skeiva», som hun fikk i stand sammen med Silje Gaupseth.

Museumsforlaget
ISBN 9788283051292
250 sider. Myk perm

Lenke til bokas nettside: Hauan og Gaupseth (red.): Kjønn i isen – Museumsforlaget

Views: 56