– Brannsjefen bør kvalitetssikre brannrevisjonen

Fra brannen i Strandgata i mars 2012. (LM Arkivfoto / Sturla Strand)

(Publisert 17.03.24. Oppdatert 18.03.24) Styret i Soon og Omegns Vel har levert uttalelse i forbindelse med revisjon av brannsikringsplanen fra 2022 for tett trehusbebyggelse i indre Son sentrum. Det påpekes spesielt at brannrevisjonen bør kvalitetssikres av den lokale brannsjef. Dette med tanke på brannspredning fra ikkesikrede nabohus i sterk vind.

Styret mener “det er betimelig at dette viktige arbeidet er kommet i gang igjen”. Styret har tidligere ved flere anledninger tatt opp brannsikring av indre Son sentrum, både i møter med ordfører og rådmann, og underveis med diverse politikere.

Det vises til brannsikringsplanen:

Sitat: «Brannsikringsplanen er ikke hjemlet i lov eller forskrift og påfører ikke plikter eller rettigheter til eiendommer innenfor planområdet.»

Her mener styret i Soon og Omegns Vel at dette kanskje bør hjemles i lov eller forskrift, slik at brudd på brannsikringsplanen må få konsekvenser. Dette vil da også virke preventivt.

Vellet har tidligere henvist til Riksantikvarens ordning med økonomisk støtte til brannvern av kulturminner, og påpeker at Riksantikvaren også sitter på mye ekspertise og kunnskap om temaet.

Son sentrum er tett bebygget, og det er deler av Son også utenfor indre sentrum.

– Derfor er det nærliggende å spørre om området for styrket brannvern burde være større enn bare indre sentrum. Det er tett og verneverdig bebyggelse også utenfor «indre» sentrum, påpekes det.

Som et supplement til den aktuelle revisjon mener styret at brannsikringstiltaket i det minste også bør kvalitetssikres av brannvesenet. Og da i tillegg til arbeidet som kommunens administrasjon og andre fagpersoner ellers nedlegger.

SISTE: Riksantikvaren godkjente et forslag fra daværende Viken fylkeskommune om å gi indre Son formell status som verneverdig trehusmiljø. Innspill om dette kom fra Soon og Omegns Vel til Riksantikvaren allerede i mai i fjor, men formell forslagsstiller er altså fylkeskommunen etter flere måneders saksbehandling om kriteriene som skal gjelde.

SE OGSÅ: Utrykningstid hvis det brenner i verneområde https://lokalmagasinet.no/?p=22498

Mosseregionen interkommunale brann og redning https://www.facebook.com/brann.movar.no

Visits: 96