Rådyr-tid på Nøtteløkka

To unge rådyr i hagen en tidlig høstmorgen for noen år siden. (LM  Arkivfoto/Svein-H. Strand)

(Publisert 31.08.24) Vi som bor et stykke “oppi bakken” i Son sentrum får ikke sjelden besøk av rådyr på denne tiden av året, gjerne før vi mennesker har  kommet ordentlig i gang med dagens gjøremål.

Ja, i dag var klokka bare sju da et enslig rådyr kom på besøk i hagen – på jakt etter passende morgenmat. Men en av kattene i strøket var også på pletten, sånn at rådyret valgte å skifte beite til den andre siden av gangstia.

Hvor de kommer fra? Primært fra skogsområdene øst og sørøst for Son og Såner. Den lokale bestanden virker å være moderat og bærekraftig, til tross for betydelig boligutbygging i det aktuelle område gjennom en årrekke.

Og nesten helt ned til Storgata i Son sentrum kommer de altså for å spise seg mette.

Mon tro om noen av dem har dristet seg til å prøve matlykken helt nede i Glenneparken? Midt på natta da soninger sover – i alle fall de fleste?

RÅDYR ER VÅRT minste hjortevilt. En nyfødt kalv veier vanligvis mellom én og to kilo.

– Den er relativt velutviklet og i stand til å stå, gå og løpe i løpet av en times tid. Første høst veier kalvene 15–20 kilo, mens ettåringene veier 20–25 kilo, leser vi i et nettleksikon.

– De første fem til seks ukene består føden i hovedsak av næringsrik morsmelk, og kalvene vokser raskt. Allerede etter en til to uker begynner de å nappe i vegetasjonen. Rundt tre uker senere begynner de å drøvtygge.

Views: 26