På jordet om Ørajordet

(Publisert 01.09.2024, endret 02.09.2024) (Kommentar: Svein-H. Strand) IGJEN er et forslag om utbygging av Ørajordet i Son som boligfelt lagt fram. Planer for dette har vært lansert og blitt nedstemt en rekke ganger de siste årene. Hvor ofte skal det være mulig å “gå til start” igjen i en sak som dette?

Vestby kommunestyre er en “smeltedigel” med et overordnet mål om å ta vare på HELE kommunen.
Men lar det seg egentlig gjøre når det kommer til planverk, forslag og vedtak? Når nesten halve kommunen lever og bor i Son? Et tidligere ladested og egen kommune som ble tvangs-sammensluttet med Vestby i 1965?
Son – fra grensen med Moss/Østfold (og nordover til Kjenn?) – burde ha status som bydel, med egen bydelsforvaltning.
TANKEN OM å innlemme Son i Moss kommune har gjennom årene vært luftet flere ganger, også i en offentlig utredning fra Østfold-siden.
Det kunne være interessant om en revidert versjon av dette ble luftet igjen. Også i formelle innspill.
Dette kunne så konkludere med en sterk oppfordring: Om å nedsette en arbeidsgruppe for å utarbeide en uttalelse. En fra hver av de to kommunene, naturlig nok.
I UTGANGSPUNKTET må det kanskje forventes at den regionale tilhørighet – henholdsvis Follo, Moss/Rygge og Våler – legger føringer for de to uttalelser. En oppgave som burde være både overkommelig og interessant.

EN FORTSATT RELEVANT UTTALELSE:

Kommentarer til notat fra firmaet Grunnteknikk AS. Gitt 18.01.2024 av ingeniørgeolog Asbjørn Halvorsen.
Innledning:
På vegne av Soon og Omegns vel utarbeidet Asbjørn Halvorsen 02. februar 2023 et notat med tittelen «Ørajordet, Son – Grunnforhold og KVIKKLEIRE-PROBLEMATIKK».
For å få en nærmere avklaring av forhold knyttet til erosjonsproblematikk, foretok han 25. august 2023 opplodding av vanndybder i den aktuelle strekning av Såna (Hølenselva, red. anm.).
Ørajordet-saken ble behandlet av Plan- og miljøutvalget i Vestby kommune den 28.08.2023, med følgende konklusjon vedr. grunnundersøkelser angitt i saksprotokoll:
«Saken sendes tilbake til administrasjonen for oppfølging av følgende:
1. Før planforslaget endelig vedtas skal det gjennomføres nye grunnundersøkelser innenfor planområdet. Undersøkelsene skal gjennomføres av et uavhengig selskap, og skal gi svar på om planlagt bebyggelse trygt kan opparbeides.»
På oppdrag fra Signaturhagen Bolig AS, så utarbeidet firmaet Grunnteknikk AS et notat datert 10.10.2023, med tittelen «Vestby. Son, Ørajordet Kvalitetssikring vurdering av områdestabilitet/skredfare iht. NVEs kvikkleireveileder 1/2019».
Konklusjon:
Sikkert svar på om planlagt bebyggelse på Ørajordet trygt kan opparbeides, forutsetter grundigere undersøkelser og vurderinger enn hva som tidligere er utført og som er godkjent av Grunnteknikk AS.
Begrunnelse for denne konklusjonen er gitt nedenfor.
Kommentarer til notat fra Grunnteknikk AS
Ordlyden i oppdragsbestilling til Grunnteknikk AS fra Signaturhagen er ikke kjent, men oppdraget synes ikke å være utført i samsvar med hva som ble angitt i saksprotokoll fra møtet i Plan- og miljøutvalget 28.08.2023.
Det er opplyst i notatet at Grunnteknikk ikke har inspisert Ørajordet, med andre ord at vurderingene deres bare har vært utført som skrivebordsarbeid.
Det er ikke utført nye grunnundersøkelser, og håndtering av grunnforholds-problematikk kan generelt virke overfladisk. Det gjelder særlig hvordan stabilitet kan påvirkes av erosjon i elveleie og langs elvebredder, noe som igjen er påvirket av værforhold (som ekstremvær).
I en tabell (ikke tatt med her, red. anm.) er det opplistet dokumenter som Grunnteknikk har mottatt.
Et viktig Multiconsult notat, datert 08.06.2018 og med tittelen «Vurdering av flomfare og sikringstiltak for Sonskilen» (med vurderinger for Ørajordet), er ikke opplyst mottatt. Dette gjelder også:
Notat fra Sweco Norge AS, datert 15.02.2022: «Risiko- og sårbarhetsanalyse i forbindelse med detaljregulering av Signaturhagen på Ørajordet i Son i Vestby kommune.»
SLIK STÅR ALTSÅ saken når det gjelder en faktor som sikkerhet for liv og helse. Alt tilsier derfor at denne utbyggingsplanen bør legges død en gang for alle.

Views: 137