SOM EN FREMMED KRAFT…

Er dette en fugl? Det mente utolig nok en representant for organisasjonen UFO Norge om dette som jeg fotograferte på himmelen nord for Sonsbrua. Her i forstørret utgave. Originalbildet tatt på sørsiden ved brua ble også lastet opp fra bildebasen vår, men kom dessverre ikke med her.

(Publisert 06.09.2024) Klokken er 04.15 1. januar 1972. I Sarpsborg kjører drosjeeier Roald Stensrud en av nattens mange turer. Passasjerene er et ektepar. I Borregårdsbakken oppdager de et intenst lys over bilen. Så intenst som lyset fra et lyn!

Av Svein-H. Strand

Og plutselig skjer det noe merkelig:

På bilens dashbord begynner voltmeteret – måleren som viser batteristyrken – å oppføre seg besynderlig.

Nålen vipper kraftig nedover – helt ned mot nullpunktet. Det er som en fremmed kraft presser den dirrende måleren nedover.

Samtidig forsvinner billysene. Som om de ble blåst ut!

De stanser. Oppe i luften ser de nå to lysende gjenstander. De er like store, og detser ut som om de henger sammen. Side om side. Står stille over bilen – kanskje 150 meter oppe.

På siden har gjenstandene noe som likner vinduer. Ovale.

Men lysene – de merkelige lysskinnene! Foran objektene noe som likner en stor stjerne. Mellom denne stjernen og objektene er det et tomrom. I den andre enden, som et slep etter dem, noe som likner en varmesøyle.

Søylen er mellom 70 og 80 meter lang.

Den kvinnelige passasjeren begynner å gråte. Roald Stensrud og denandre passasjeren er også oppskaket. Stensrud går ut for å kunne observere fenomenet bedre.

Da begynner de mystiske farkostene å bevege seg. Sakte. Som om degår inn for landing et stykke borte. Stensrud kan anslå lengden på objektene til mellom 30 og 40 meter. Bredden til omtrent tre meter.

Han synes dette ovale han ser på sidene likner vinduene som de gamle luftskipene hadde.

Ja, luftskip, det er hva dette synet kan minne om, dersom han skal sammenlikne med noe kjent. Men likevel så annerledes. Stjernen, søylen bak…

Stensrud ser disse lysende merkverdighetene komme nærmere og nærmere bakken.

Skal de lande der borte ved karbidfabrikken på Borregård?

De forsvinner ut av syne for ham.

Da har Stensrud fått nok! Han hiver seg inn i bilen. Nå virker batteriene og lysene. Han kjører vekk med sine skrekkslagne passasjerer, og de ser aldri mer de utrolige gjenstandene.

Hele observasjonen hadde vart i tre-fire minutter.

– TRODDE DET VAR DOMMEDAG

På denne tiden var jeg journalist i Moss Dagblad. Framstillingen av det som drosjeeier Stensrud og hans to passasjerer opplevde er basert på et telefonintervju som jeg hadde med Stensrud, i forbindelse med at jeg fulgte opp de merkelige  observasjonene som ble gjort flere steder denne natten.

Intervjuet fant sted 3. januar. Stensrud var fortsatt ganske oppskaket av det han hadde opplevd.

– Jeg trodde det var dommedag! Hadde jeg ikke hatt passasjerene i bilen som vitner, hadde jeg ikke turt å fortelle dette til en levende sjel. Jeg har ennå ikke kommet til meg selv, og jeg skulle ønske at dette aldri hadde hendt meg!

På dette stedet i intervjuet må Stensrud kjempe for ikke å gråte, kan jeg erindre.

Etter en stund spør jeg ham om hvor sterkt gjenstandene lyste.

– De lyste veldig, men ikke sånn at jeg ble blendet. På en merkelig måte var de pene å se på. Men det er som sagt det verste jeg har opplevd i hele mitt liv!

BILEN SKIFTET FARGE

Hva Stensrud ikke fortalte om i intervjuet – men som senere kom fram i et intervju han hadde med en annen Østfold-avis – var at bilen hans skiftet farge etter møtet med de mystiske objektene!

Fargeendringen hadde funnet sted da de kjørte videre etter observasjonen, og det var ikke før neste dag at bilen fikk tilbake sin riktige farge.

Jeg intervjuet også en av Stensruds drosjekolleger i Sarpsborg. Også han var ute og kjørte på denne tiden. Han så et merkelig, blå-hvitt lys som beveget seg uhyre lavt over bebyggelsen. Men han så lyset bare et øyeblikk, og han så ikke noe fysisk objekt.

I KONGSVINGER OGSÅ!

Det som kanskje er mest oppsiktsvekkende med denne saken, er at et identisk objekt ble observert samtidig – i Kongsvinger. Når jeg skrivers samtidig i bokstavelig forstand, tar jeg det forbehold at øyenvitnene på et av observasjonsstedene kan ha rapportert tidspunktet litt galt i forhold til virkelig tid.

I alle fall: Observasjonen i Sarpsborg og den tilsvarende i Kongsvinger er begge tidfestet til kl. 04.15!

 I Kongsvinger var det hele ti øyenvitner.

En av dem var Alfred Rundgren.

– Foran var det en glitrende stjerne, og bak var det en glitrende hale.Det virket som om den skulle stanse rett over oss, men så økte farten litt,fortalte Rundgren til lokalavisa Glåmdalen.

Rundgren og de ni andre øyenvitnene mente at gjenstanden befant seg om lag 150 meter fra dem. Lengden ble anslått til mellom 30 og 40 meter.

På begge disse punktene er altså dataene helt sammenfallende med det som ble oppgitt i rapporten fra Sarpsborg. Men øyenvitnene i Kongsvinger anslo bredden til syv-åtte meter, mot omlag tre meter som drosjeeieren i Sarpsborg mente at den var.

I Kongsvinger lyste objektet med en annen farge: Blå, ifølge Rundgren.

Han meldte forøvrig at objektet beveget seg lydløst.

Det ble også gjort observasjoner andre steder denne merkelige første natten i 1972, viste deg seg da jeg de nærmeste dagene gjennomgikk aviser fra andre deler av Sør-Norge. Jeg kom aldri over rapporter hvor objektet eller objektene liknet det som ble sett i Sarpsborg og Kongsvinger.

Men merkverdighetsgraden var høy nok også for noen av de andre rapportene som avisene kunne fortelle om. Se bare på denne fra Bergen:

Flykaptein Oddmund Karlsen i Braathens SAFE og hans bestning og pasasjerer ser sju lysende gjenstander rett før innflygingen til Flesland.

Kapteinen antar at de flyr i en høyde av mellom 70 000 og 100 000 fot.

De flyr i vifteformasjon, og flykapteinen anslår hastigheten til to ganger lydens hastighet.

I SØR-TRØNDELAG

For å vise variasjonsbredden i rapportene tar jeg med denne fra Sør-Trøndelag. En observasjon fra en bil på veien mellom Hovin og Støren.

Mannen i bilen ser to lysende objekter på himmelen, og de forsvinner etter kort tid. Men så ser han det han beskriver som en stasjonær, lysende prikk i samme retning som de to andre objektene var kommet fra.

Dette tredje objektet gjennomfører plutselig noen store svinger, forsvinner inn i et skydekke, kommer ut fra skyene og gjennomfører nye svinger.

Så forsvinner det igjen inn i skyene.

METEOREN OVER SØR-NORGE

Uansett hvilket fenomen det er, det jeg har beskrevet her, så var det beviselig også en meteor på farta over Sør-Norge denne natta. En spesiell type meteor som kalles bolid.

Var det den – eller deler av den – som fire personer observerte over Jeløya i Moss? Eller hadde også denne observasjonen sammenheng med fenomenet som ble sett i Sarpsborg og Kongsvinger?

Det er sannelig grunn til å spørre. Observasjonstidspunktet i Sarpsborg (og Kongsvinger) var som nevnt kl. 04.15. De fire personene som spaserte i Nesveien på Jeløya noterte tidspunktet for sin observasjon til kl. 04.17. (Det er ellers grunn til å merke seg at samtlige observasjoner i Sør-Norge ser ut til å ha vært mellom kl. 04.15 og 04.30.)

– Det var tre gjenstander som beveget seg ved siden av hverandre, fortalte et av øyenvitnene på Jeløya da jeg intervjuet henne.

– Alle gjenstandene hadde en lysende hale etter seg. Det hele gikk nokså fort for seg, men likevel så vi fenomenet helt tydelig. Gjenstandene fløy i sørøstlig retning. Ingen av oss har sett noe liknende før, og vi hadde alle en merkelig følelse av at dette var noe uforklarlig.

Kvinnen, som ville være anonym, fortalte videre:

– Det var helt stjerneklart, og gjenstandene må ha hatt en fantastisk hastighet. De var borte fra vår synsvidde etter et par minutter. Formen på dem virket heller avlang enn rund. Lyset var sterkt, og det var omtrent samme farge på gjenstandene som på halene de hadde etter seg. Lik sollyset. Og vi hørte ingen lyd.

TOK FARGEBILDER

Det var i alle fall en meteor sivilingeniør Einar Hotvedt i Moss så – og fotograferte – på  denne tiden av natten.

Observator Rolf Brahde ved Astrofysisk institutt på Universitetet i Oslo betegnet fotografiene som sensasjonelle. Han mente at det aldri før var tatt så gode fargebilder av en bolid. Fargegjengivelsen hadde en enorm betydning forvitenskapen, ble det sagt.

En ekspert man konsulterte da, som i mange år etterpå, var sivilingeniør og romfartsekspert Erik Tandberg. Interessant nok fortalte han meg i et intervju for min avis:

Det kunne nok slås fast at det virkelig var to forskjellige fenomener som viste seg denne natten. Meteoren, eller meteoritten. Og ”dette andre”.

– De andre observasjonene minner mye om mange merkelige UFO-rapporter som er kommet tidligere. De kommer i den spesielle gruppen observasjoner som det ikke er gitt noen forklaring på. Disse kommer fra meget troverdige personer fra alle kanter av landet og verden forøvrig fra tid til annen, sa Tandberg.

Da jeg spurte om hva han mente fenomenet kunne være, sa han:

– Jeg nekter fremdeles å tro at det har noe med besøk fra andre kloder å gjøre. Men det kan jo være andre ting vitenskapen ennå ikke er i standtil å forklare, la han til.

– Og jeg er veldig imot at man setter likhetstegn mellom det som går under betegnelsen UFO-er – og besøk av intelligente vesener fra andre kloder. Dette er noe som blir gjort i altfor stor grad, konkluderte Erik Tandberg.

Et stort spørsmål blir stående igjen: Var det en sammenheng mellom meteoren,eller meteoritten, og observasjonene av Uidentifiserte Flyvende Objekter denne natten?

Sammenfallet i tid taler jo sterkt for at det var en sammenheng.

Men hvilken?

Kan det rett og slett tenkes at den glødende kjempesteinen fra verdensrommet var av interesse for det andre fenomenet – de merkelige luftskipene som skremte sindige folk noe så styggelig kl. 04.15 den første natten i et nytt år?

Det får vi nok aldri vite. Og det kan tenkes at vi ikke engang får en svak indikasjon.

I den store mengden UFO-litteratur jeg har lest gjennom, i snart 50 år, har jeg nemlig aldri funnet noe sammentreff som dette: Mellom UFO-observasjoner og innslag av meteorer eller meteoritter i Jordens atmosfære.

En lang rekke andre likhetstrekk er ellers noe av det som er så påfallende vedUFO-rapportene som fortsetter å komme fra store deler av verden.

Views: 75