Hva driver ordføreren med?

Her er ordfører Tom Anders Ludvigsen 1. mai-taler i Glenneparken i Son. (LM Arkivfoto/Svein-H. Strand)

(Publisert 07.09.2024. Oppdatert 18:59 og 22:15) En ordfører driver selvsagt med politikk. Og det vet alle. Men ikke alle vet at Tom Anders Ludvigsen (Ap) i Vestby – i egenskap av ordfører – også driver litt med andre ting. Rettet mot politikere fra det annet kjønn.

På en side i avisa VG 4. september kunngjøres det med krigstyper: Nytt varsel mot Vestby-ordføreren. På grunn av “uønsket oppførsel”. Et advokatfirma arbeider med saken, som også er varslet til den sentrale ledelse i begge partiene.

I VG får vi først gjentatt historien fra 18. mars i år. Ute i gangen, etter et kommunestyremøte, tillot han seg å være litt for intim med Høyres gruppeleder Åshild Fagerjord. Slik:

Han drar henne inntil seg, “holder henne godt fast og gir henne et skikkelig smellkyss på hodet.”

Dette har MDGs Karen Moe Møllerop fortalt til VG. Hun så det som i avisa kalles “opptrinnet”.

I FORVEIEN hadde det denne dagen vært en debatt mellom de to i kommunestyresalen, da en av sakene for dagen ble behandlet.

Til ledelsen i sitt parti opplyste Fagerli at ordføreren hadde bedt om unnskyldning “for å ha tråkket over mine grenser”. Det skulle ikke skje igjen, klargjorde Ludvigsen.

Så skrev Vestby Avis om saken, den 8. mai. Noe som førte til at et varsel – på vegne av fire kvinner – ble sendt til både Vestby-rådmann Sjur Authen og lederen i kommunens kontrollutvalg.

ENDA ET VARSEL

VG har nå – etter først å ha blitt nektet – fått innsyn i et dokument som er sladdet. Der står det også om et nytt varsel.

Det er ordførerens og kommunens advokat Erling Høyte fra advokatselskapet Falkanger i Drøbak som opplyser om dette.

En kvinne har nemlig varslet om at ordføreren så sent som 8. mai – uten at hun ville det – sitat: “kysset henne på kinnet i kommunestyresalen, med ansatte og politikere til stede”.

I dette dokumentet skriver advokaten også – om samme kvinne – at ordføreren ved en anledning skal ha “strøket henne på låret og fått beskjed om å slutte”.

På toppen av det hele, blir det i advokatbrevet tatt opp at en av de aktuelle kvinnene “har opplevd utskjellinger fra ordfører med forsøk på å fordreie fakta i saker.”

Ingen i kontrollutvalget (fire av fem spurte) ønsker å si noe til VG. Utvalget behandlet saken i sitt møte torsdag. Dette kommer vi tibake til. “Ludvigsen-historien” er nå dekket med store oppslag også i Aftenposten, Moss Avis/Vestby Avis og Østlandets Blad.

Ifølge et av medlemmene i kontrollutvalget, har de undertegnet en taushetserklæring – et tiltak som er sjeldent brukt i offentlig forvaltning.

EN POLITISK VETERAN

Ludvigsen er litt av en politisk veteran både i Vestby-politikken og generelt. Han ble ordfører for første gang i 1999, og ble gjenvalgt for periodene 2003-2007, 2015-2019, 2019-2023 og 2023-2027.

LM følger opp denne saken – ikke minst for å få ordføreren i tale, noe ingen aviser har klart så langt, verken per epost eller telefon/SMS. Han har jo også tilsvarsrett i henhold til pressens Vær Varsom-plakat. Og han må hos oss gjerne ytre seg i form av et eget innlegg.

 

 

 

 

 

Views: 644