(Publisert 15.06.25) 80 år siden krigen var slutt i Norge. Og tyskerne som hadde hatt tilhold i Mosjøen siden 11. mai 1940 måtte pakke sammen. Men brakkene de satte opp var mange, og en god del ble stående til godt utpå 1950-tallet.
BLANT DE SISTE brakkene på byflata va de som sto mellom Håreks gate og Byparken. De ble blant annet brukt til bolig for dem som ennå ikke hadde noe annet.
Jeg vokste opp i flotte Kirkegata – i krysset med Håreks gate. Der sto det også en tyskerbrakke. Farfar, som eide tomta, gjorde den om til en snekkerbrakke der han i noen år laget både det ene og det andre. Og han malte brakka lys blå.
TRÅNGSKARDINGEN FRA ØYFJELLET
Mamma og pappa og farfar og farmor bodde i hver vår etasje. En høstdag var det skikkelig storm. «Trångskarding», som vi sa når vestavinden som blåste ned fra Øyfjellet var på det verste.
Farfar og jeg sto i gangen nede i første etasje og så at stormen liksom løftet opp taket på en av tyskerbrakkene. I noen sekunder sto taket sånn før det deiset ned på bakken.
En brakke fra 2. verdenskrig er blitt transformert til overnattingsted for skolelever og turister. Bygget, som er godt synlig fra fylkesvei 17, blir i dag brukt som lager til Helgeland Museum, leser jeg i www.helg.no, nettavisa til Helgelendingen.
OGSÅ DEN GAMLE KINOEN som Mosjøen hadde lengst sør på byflata var en tyskerbrakke og et samlingssted for dem til ulike formål.
St.
Views: 25