Det var en gang: DA AUGUST VAR BRISLINGTID

(Tekst og foto: Svein-Harald Strand)

I de midtre augustdager var det en gang brislingtider i Oslofjorden. Båtene kom søkklastet inn til Son for å levere fangstene sine. I Sonskilen satte fiskelagene brislingen i steng for at den skulle gå av seg åtet før fangstene ble levert.
(Fra LM 14.08.08) (Innlegg republisert 05.08.22)
Den stakkars brislingen hadde det trangt på sine siste dager, og det formelig kokte på vannflata i stengene.
Det var et helvetes leven dag og natt med måkene som selvfølgelig hadde megakalas og skrek og åt til de nesten stupte i havet. Ja, noen av oss i “måkesonen” fikk til og med nattesøvnen forstyrret.
Et par år var det så stint med makrell at det ble sendt et fryseskip for å håndtere de millioner små havets frukter. Det ene året tok jeg disse reportasjebildene. Når var dette da, dere som husker de gylne tider?
Det er i alle fall så lenge siden at vi i lokalpressen bare brukte svarthvittfilm. Og ser du noe i nærheten av dette i dag? Hva har skjedd? Skriv og fortell!
Lokalmagasinet.no setter oppå en premie på 10 – ti – bokser, ja selvfølgelig brislingsardiner i olje eller tomatsaus, for det beste bidraget rent fortellermessig.
Litt å bryne seg på for en skoleklasse med en lærer som har lokal forankring! Da må vi kanskje ut med enda flere bokser, men pytt pytt. Vi får se. Lykke til, alle sammen!