Soon Hermetikfabrikk – også kulturhistorie!

Dette postkortet er blant de sjeldne av virkelig gode Son-prospekter på første halvdel av 1900-tallet. Hovedattraksjonen for oss i dag er nok å se ladestedets “skyline” fra Laksa-landet, med den dominerende bygningen til Soon Hermetikfabrikk AS (opprinnelig AS Kristianiafjord Canning Co. 1916-1923) på plass. 

Med Viking Canning Co. AS, Oslo, som ny eier, gikk fabrikkbygningen med i en dramatisk brann, så sent som 25. november 1965.

Bildet har redaksjonen fått utlånt av Reidar Johansen for digitalisering. Vi bruker det her som en introduksjon til en egen bolk om hermetikk- – og etter hvert silde- og salatproduksjonen med mer – som har preget Son i nyere tid. Og det i en grad at det også går over til å bli kulturhistorie.

Slik tilfellet er for altfor mange gamle postkort, så savnes årstallet. Men inntil noen hjelper med en nærmere datering, tipper vi at bildet er tatt på 1930-tallet. Den gode tekniske kvaliteten – og båtene i forgrunnen, som selvfølgelig også gjør bildet interessant og verdifullt – fører oss dit.

Samtidig har fabrikkbygningen et friskt ytre, noe som gjør at vi våger oss til første del av 1930-tallet, enda bygningen selvsagt kan være nymalt…

Og igjen: Lesere som har noe å bidra med til LMs publisering av saker om lokalhistorien – enten det er bilder, opplysninger eller kommentarer – kan bare ta kontakt. Sist, men ikke minst i denne omgang: Takk til Reidar Johansen for nok et flott bidrag!

SVEIN-H. STRAND

(Tidligere publisert i Lokalmagasinet.no, mai 2012.)

 

Les merSoon Hermetikfabrikk – også kulturhistorie!

Views: 87