Fordeler ved å ha bystatus

(Publisert 02.08.23) (Kommentar: Svein-H. Strand) I sosiale medier spørres det om hva som er fordelene ved å ha bystatus. Dette med henvisning til LMs artikkel “Gi Son bystatus nå da!” https://lokalmagasinet.no/?p=9396.

Fordelene burde kanskje være åpenbare for de fleste, men jeg har googlet litt og funnet blant annet dette – fra Kommunal Rapport 05.09.1997:

“Å ha bystatus gir ingen fordeler eller flere penger fra staten. I de fleste sakene med ny bystatus er det næringslivet som er drivkraften, og bystatusen blir brukt i markedsføringen av stedet. Men Askims ordfører Hans Jacobsen mener det også har hatt andre effekter.

Bystatus en døråpner
– Vi var først ute med å få bystatus da dette ble fritt, og derfor fikk vi mye positiv omtale. Jeg mener bystatusen har vært en døråpner. Vi får være med i Østfold byoffensiv, vi blir hørt, spurt og nevnt mer, sier Jacobsen, men legger til at dette er en følelse han har og at målbare resultater ikke finnes.

Han mener kommunen kan opptre med mer tyngde, og at det er større aktivitet rundt Askim.

Etter Askim fulgte nye byer på rekke og rad. To kommuner har til og med fått to byer. Bamble kommune har fått Langesund og Stathelle, og Karmøy har fått Skudeneshavn og Kopervik.”

Og så dette – fra Store norske leksikon:

“Bystatus er en status som ved lov tidligere ble gitt tettbygde steder, som enten kjøpstad eller ladested, og som innebar særlige privilegier som for eksempel retten til å drive handel.

Med innføring av formannskapslovene i 1837 ble det adgang for at steder med formell bystatus kunne danne egne lokaladministrative enheter, bykommuner, og bli styrt etter formannskapsloven for byene.

Fra da av ble begrepet bystatus i første rekke knyttet til kommunale enheter som var styrt etter by-formannskapsloven.

Fra 1996 er det ikke lenger noe formelt skille mellom by- og herredskommuner, og Kommunal- og moderniseringsdepartementet tildeler derfor ikke lenger noen kommune bystatus. Dette er overlatt til kommunene selv.”

Visits: 68