DEN MYSTISKE NYTTÅRSNATTEN

(Av Svein-H. Strand) (Oppdatert 02.01.24) I Sør-Norge ble året 1972 innledet med et merkelig fenomen som ble sett på himmelen av mange mennesker.

Denne artikkelen ble opprinnelig publisert i Lokalmagasinet.no i 2003. Den er – i likhet med andre LM-saker fra tidligere år – kopiert fra såkalte snapshots som ligger på nettstedet WaybackMachine. Teksten er så bare ubetydelig endret i forhold til dette.

(Oppdatert 02.01.22) (Republisert 01.01.24) Nyttårsrakettene var godt og vel blåst til himmels, og mange befant seg på hjemvei etter feiringen, da en annen type lys på himmelen dukket opp og forskrekket folk.

Det de så var sigar- eller luftskipliknende farkoster i varierende antall. Samtidig føk en meteor av en sjelden type over landsdelen.

Og i Moss ble det tatt bilder som astronomer karakteriserte som sensasjonelle.

Jeg var den gang journalist i Moss Dagblad, og intervjuet folk som hadde hatt noen fantastiske syner.

En drosjesjåfør og hans passasjerer i Sarpsborg opplevde blant annet at drosjebilen skiftet farge etter at et ukjent objekt hadde landet et stykke foran dem. Da jeg ringte for å intervjue ham om dette, begynte han å gråte.

– Jeg skulle ønske jeg aldri hadde opplevet dette, sa han – og bekreftet også det han hadde sagt til Sarpsborg Arbeiderblad:

Alle “målemeterne” på dashbordet sto og ristet mens objektet sto på bakken. 

Det hører med at et liknende objekt ble observert i Kongsvinger omtrent samtidig. Tidsforskjellen var trolig bare to minutter, ifølge reportasjen i avisa Glåmdalen.

Historien var illustrert med en tegning laget av et vitne og som viste at det foran objektet kunne ses noe som liknet en sterkt lysende stjerne.

Ingen har systematisk sjekket lokalavisene i Sør-Norge for de første dagene i 1972. Så kanskje skjuler det seg flere fantastiske historier i de gamle avisene?

Vi hører gjerne fra folk som har noe å fortelle om observasjoner denne natten. Selv om det er lenge siden, var dette så spektakulære syner at de ikke glemmes så lett. Og noen har kanskje liggende gamle avisutklipp?

REFERANSESTOFF fra den opprinnelige LM-artikkelen er her tatt bort på grunn av lenker som ikke lenger virker.

I tillegg prøver vi å få tak i min artikkel Som en fremmed kraft – publisert i Moss Dagblad på nyåret i 1972. Lenken til denne fungerer heller ikke på Wayback Machine.

Utrolig UFO-historie satte Mosjøen på verdenskartet

I slutten av august 1954 ble Mosjøen midtpunktet for en hel verdens sensasjonslyst. I store utenlandske aviser ble det rapportert om hva to søstre på tur øverst i Øydalen sør for byen hadde opplevet.

Søstrene hadde angivelig sett – og forsøkt å snakke med – en mann i tettsittende drakt som etterpå forsvant i en underlig og nesten lydløs farkost. Den så ut som to grytelokk lagt mot hverandre.

I snart 50 år har søstrene holdt fast på historien.

 

 

Views: 408