(Publisert 03.05.22) (Reporter Svein-H. Strand) Det var tre år siden sist, og det skulle være tre talere. Bare to var kommet og hadde talt da ordfører Tom Anders Ludvigsen måtte avslutte årets 1. mai-markering i Glenneparken, der omtrent like mange var samlet som i 2019. Fra Ap, SV og Rødt i Vestby, også som da.
Og som sist: Etter et tradisjonelt 1. mai-tog med musikk og paroler som tok «runden» fra Son eldresenter, via Storgata og Kolåsveien og tilbake til Glenneparken, der dagen har vært markert i en årrekke.
Ina Libak, tidligere AUF-leder (bildet) holdt en poengtert tale, der hun understreket at «Arbeid til alle» er jobb nummer 1 for arbeiderbevegelsen.
– Solidaritet er ikke for solskinnsdager.
– Og vi skal være der for alle som ikke får føle fellesskapets stemme – og for alle som trenger hjelp mot urettferdighet fra «velferdsstaten». Vi er ikke systemet – vi er hjelpere!
– Et arbeid skapt av nød. Slik ble vår ideologi skapt – i hodene og i hjertene våre. Men husk: Størst av alt er kjærligheten!
Innledningsvis minnet Libak om at «dagen markeres sammen med kamerater over hele verden».
– Vi kommer aldri til å gi opp! Folkets lengsel etter frihet kan aldri forsvinne!
– Og måtte de ikke miste håpet, de fattige som sulter – men som står opp hver dag. Drømmen om rettferdighet er mulig!
Naturlig nok var den pågående krigen i Ukraina og solidaritet med flyktningene som kommer til Norge et deltema i talen.
– For dem skal vi være et trygt hjem, og de skal selv bidra med det de kan, sa Ina Libak.
Andrea Hermine Kjønsø, leder i Vestby AUF (bildet), tok utgangspunkt i corona-pandemien med tre millioner døde på verdensbasis – og «de som jobbet og sto på» i helsesektoren da pandemien herjet som verst.
– Over 400 tusen arbeidstakere i Norge har vært permittert eller oppsagt.
– Mange skoleelever har slitt under pandemien, fastslo Kjønsø.
Hun la til at yrkesfag-elevene, som hun selv tilhører, er «dritt lei» av å måtte betale for sin opplæring.
– Og én av fire på yrkesfag avslutter ikke utdanningen. Hvorfor?
– Noe må gjøres med dette, og vi klarer best å ta i det sammen, avsluttet Kjønsø.
Fra ordføreren vanket det blomster og gode ord til hver av talerne. Han benyttet også anledningen til å rette en stor takk til Såner Skolekorps, som alltid stiller opp på dager som disse.
Når det gjelder Kjønsø, kunne Ludvigsen fortelle – til stor applaus – at yrkesfag-eleven også jobber deltid på velkjente restaurant Statholdergården i Oslo. Dette så han som et tegn på besluttsomhet og viljestyrke.
Views: 104