Makeløs utendørskunst i Stiftsstaden

(Av Svein-H. Strand) Skal du i sommer på reisefot nordover eller sørover i det lange landet vårt? Da vil jeg sterkt anbefale at du prøver å sette av en hel dag til opplevelser i Trondheim. Fra morgen til kveld. Skulle værvarselet ikke være det beste, så legg på minst en halv dag til. La bilen hvile, bruk beina og skjøt på med en av de mange bussene som dominerer gatebildet i de sentrale strøk av Stiftsstaden.

FORDI: Mens Nidarosdomen er kjent for sine skulpturer på Vestfronten, er det visst mindre kjent at byen har en av landets mest offensive satsinger på kunst i uterom. Dette i kommunal regi, naturlig nok.

Og nå er den her – boka Kunstguiden, med undertittelen Utendørs kunst i Trondheim sentrum. Den forteller historien om både skulpturer og kunstneriske utsmykninger.

Her er rikelig med fine bilder – flere i helsides firmat – på de 183 sidene.

Både hvem kunstnerne er, hva  skulpturene uttrykker og hvorfor de ble satt opp, er Museumsforlagets journalistiske grep.

I går fikk jeg mitt anmeldereksemplar. Det viste seg å være en engelsk utgave, med tittelen Public Art in Trondheim. Men det er greit. Jeg og du kan nå også opplyse utenlandske venner om hva de ikke bør gå glipp av på besøk i den midtnorske hovedstad.

Et journalistisk grep kan jo også sies å være det at alle kunstverkene er avmerket på et kart i boka. Vil du legge ut på skulpturhistorisk vandring, eller bare få bedre kjennskap til skulpturene, da er dette hva du trenger!

Boka er skrevet av kunsthistoriker og fast spaltist i Adresseavisen, Gustav Svihus Borgersen, mens alle bilder er tatt av kunstneren Grethe Britt Fredriksen.

Teksten er dessverre satt i en skrifttype (Avenir Light) som i sin gråhet reduserer lesbarheten. Gjør noe med det i senere opplag!

 

Visits: 37