Sjekk bildene av hytter og hus! Får vi Herison.no opp igjen?

Vårt ekstra-magasin Herison.no – primært for «tidløst» reportasje- og bakgrunnsstoff – gikk også dukken i den fatale krasjen på leverandørens server sent på høsten 2020.

(Publisert 22.10.22) Her ble vi fortalt at backingfilene til Lokalmagasinet.no ikke lot seg gjenbruke; de var gamle og ikke i god nok stand.

LANGT FRA SÅ GAMLE var filene i vårt ekstramagasin, registrert i 2009. Vår daværende leverandør har ikke gitt oss noen forklaring på hvorfor det likevel ikke er backingfiler å oppdrive for dette domenet.

Til 20 års-jubileet for LM har det vært et mål å få Herison.no opp å stå – og noenlunde med samme design som før. Om dette lar seg gjøre på WordPress-plattformen, gjenstår å se. Vårt vertskap Nordic Hosting skal vurdere dette, og hva det eventuelt vil koste.

Blir det dyrere enn vi håper, kan det bli et spørsmål om å vente med prosjektet til et nytt budsjettår. Og / eller at tilgang til alt eller en del av stoffet på Herison.no blir betalingsbasert.

NEDENFOR HAR VI LAGT UT KOPI AV EN POPULÆR  SAK SOM BLE PUBLISERT PÅ EKSTRAMAGASINET VÅRT I 2017. KOPIEN ER LASTET NED FRA WAYBACK MACHINE

Hytter, hus og hager i Son

Son har en særegen blanding av hytter og hus i sin bygningsmasse, noe som i stor grad bidrar til å gjøre dette til et sted som kanskje ikke har sin like i Oslofjord-området.

Vi fotojaktet på noen eksempler – blant annet med vekt på variasjon – og har så langt rukket å publisere disse bildene, med Svein-H. Strand som fotograf. Oppdatert senest 16.11.17 (det øverste). 

Labobakken tidlig i november 2017 bød blant annet på dette nymalte motivet. 

Dette forlokkende uthuset i Labobakken var heller ikke til å overse når fotoserien skulle berikes.

Forskjellig, men harmonisk villa-naboskap i søndre del av Storgata.

Nytt og gammelt i harmoni, også i Storgata.

Rosepyntet villa litt lenger ned i Storgata.

Tre gode steinkast fra Son torg: Maurstadhytta på Feieråsen. Skuespillerfamilien Maurstads hytte gjennom generasjoner. Her bodde opprinnelig han som ga navn til åsen og gata opp dit, Feierbakken: Feieren i Son, selvfølgelig! Han ble sin tid – ja, feiende flott portrettert av den myteomspundne kunstmaleren Carl Dørnberger!

Et idyllisk parti i Strandgata som har en egen plass i hjertet til mange fastboende, sommergjester og tilreisende. «Næruptranga», slik den så ut 2009. I dette huset i Strandgata 9 bodde den originale ingeniør Ernst Nærup nesten til sin død i 1977. Han var sønn av foged Alfred Nærup som skjenket Son Folkebad. Et tilbud som ble anlagt i kjelleren på Son skole en tid etter at skolen ble tatt i bruk i 1932. 

Denne kåken bare måtte med. Typisk Son – like ved betong og blokker på Son havn nord! Kneiser liksom litt overlegent over Kolåsveien noen skritt fra brua. Knipset sommeren 2014.

Inngangsparti til Woldegården sentralt i Storgata. T.v. inngangen til Badi-butikken. Bak ser vi den tømrede nordveggen på et av uthusene som tilhører den fredede Stoltenberggården.

Sjøfolkene i Son brakte med seg hjem både det ene og det andre på slutten av seilskutetiden og i nyere tid, og de gamle hagene i Son har mange epletrær med utenlandske aner. Her blomstrer et av dem, på Nøtteløkka, i all sin skrud våren 2013, da blomstringen var uvanlig rik. (Tilføyd juli 2023: Eplene er av sorten Filippa, blant de vanligste norske.)

Snedig ørnerede godt sør i Son, før Saga.  

I Woldegårdens hage vokser det et tre som heter California Glory. Og på dette treet vokser sannelig denne blomsten, som jo like gjerne kunne båret navnet alene, vakker som den er. Glorious!

Småhusbebyggelse i den sørligste del av Storgata.

En av flere sentrumsnære hytter som for det meste ble oppført før 2. verdenskrig. Denne, på oversiden av  Sonstranda. Hytta ble i 2014 revet til fordel for et bolighus.

Views: 53