Verste jule-føre på 50 år?

Lengst nord i Storgata, lillejulaften. Altså før sørpa frøs. (LM-foto: Svein-H. Strand)

(Publisert 27.12.22. Oppdatert 19:30) Snøsørpe og bilspor – som frøs og ble nesten eller helt til is. I gater og på veier og stier. Dette var situasjonen utomhus de siste dagene fram mot jul.

Nå er det romjul og verre enn verst. Det snakkes om at det kan være rundt 50 år siden sist det var som nå. Engang på 1970-tallet.

Og hvor var strøsanden – eller hva det var – som vi kjøpte for noen år siden? For å avhjelpe den verste glatta utenfor eget hus? I kjelleren skulle den lille sekken være parkert, men der er den ikke å se.

Så hva gjør man? Jo, finner fram broddene, montert på en gummidings som festes under vinterfottøy. En grei førstehjelp. Bare du går rett fram.

Prøver du å tråkke deg sidelengs bortover, da duger den ikke. Tvert imot så kan du, i hellende terreng, oppleve at du sklir. Sklir og ramler. Eller detter, som det jo også heter.

(Fortsetter etter bildet.)

Fra snarvei-gangveien bak Galleri Soon. Son Blomster bak, t.v. (LM-foto: Svein-H. Strand)

Nok om det. Se heller på noen av bildene jeg tok med mobilen i Son sentrum lillejulaften like før polet stengte. Blir de lagt ut i svart-hvitt, så er det fordi mobilen min ikke lenger viser opptakene i farger.

Inntil jeg har funnet ut hvorfor, får det bare stå sin prøve. Det er jo ellers ikke de verste motivene jeg kunne finne til bilder i svart-hvitt, eller hva?

Ha en fin romjul! Og er du disse dagene i et juleselskap der det drikkes rom, altså rom-brennevin – og det utpå kvelden utvikler seg til småkrangel om opphavet til romjul-begrepet – så vit dette: Det har ingen ting med rom å gjøre – eller omvendt.

Ordet romhelg kommer fra det norrøne rúmheilagr som betyr «som ikke trenger å holdes strengt hellig». Bare si til de andre – de som hevder noe annet – at det står i Wikipedia!

St.

Views: 79