“For lite marked for fiske som næring…”

Vadbåter i fiskerhavna nedenfor Pjåken. (Foto fra trykksak/dokument.)

(Publisert 05.02.23) (Av Gunnar Egil Kristiansen; siste temadel.) Soon og Omegns Fiskerforening ble stiftet i Son i 1912. Foreningen sto fra 1927 tilsluttet Norges Fiskarlag. Dette gjennom overbygningen Oslofjorden Fiskarlag, stiftet 9. februar 1936.

 

Fiske som næring ble ikke noe særlig framherskende i Son før siste halvdel av 1800-tallet. Årsaken skal være at det før den tid var «for lite marked», for få mennesker, til at fiske som næring kunne svare seg.

Men med økt folketall og et større kjøpevillig marked – Kristiania inkludert – tok næringa seg opp. Det starta med makrell, seinere kom sild, ansjos, brisling, hummer, reker og andre fiskeslag.

I Son Leksikon står det at foreningen ble stiftet i 1912 – dessverre uten noen oversikt over hvem som tok initiativet.

DET FØRSTE STYRET

Men i anledning foreningens 50-årsjubileum finner vi foreningens første styre:

Formann var Arnt Andresen, og sammen med seg hadde han Josef Svendsen, Kjøvangen, samt Otto Ottersen, Erik Sjøvold og Lauritz Olsen. På dette festmøtet deltok ellers to av stifterne av laget; Sigvald Karlsen og Adolf Andresen.

Første gang offentligheten fikk kjennskap til foreningen var i 1914. Da skrev Kristiania-avisa Social-Demokraten at foreningen hadde søkt havnedirektøren om å få utredet muligheten for en havn eller beskyttelsesmolo i Son. Kommunestyret hadde anbefalt søknaden.

Det skal vise seg at saken om ei god havn for fiskere og fritidsbåter ville oppta soningenes fiskere gjennom mange år framover.

NOEN TILLITSMENN

Det har altså ikke lyktes å framskaffe navnene på dem som starta foreningen i 1912. Første gang vi finner styret i Soon og Omegns Fiskerforening omtalt, er i Fiskarlagets eget organ Fiskaren hvor det 5. august 1931 står at fisker Ludv. Olsen var formann, Sigvart Karlsen kasserer, Josef Svendsen sekretæ Fisker Asbjørn Svendsen og Håkon Guldbrandsen var styremedlemmer i laget, som den gang besto av 30 medlemmer.

Året etter finner vi en nekrolog om Lauritz Olsen fraKjøvangen som ved sin død var et av lagets eldste medlemmer og som hadde vært med i styret for Østlandske Fiskeriselskap gjennom flere år.

 

Tilrettelagt av Svein-H. Strand

Visits: 138