Ville se på Engene-saken “med nye øyne”

(Publisert 28.02.23. Oppdatert 18:24) (Reporter Svein-H. Strand) Etter at et vedtak om avslag på dispensasjon ble stadfestet av Fylkesmannen, ble låvesaken på Engene gård i Vestby liggende lenge ubehandlet i kommunens system. Bygningsavdelingen hadde nemlig store restanser på innmeldte ulovlige byggetiltak. Men så ble det satt ned en prosjektgruppe. Engene-saken ble da tatt opp på ny, med en ny saksbehandler.

(Ill.foto: LM Arkiv/stock.exchg)

– Vi ønsket å se på saken med nye øyne, og ba om en redegjørelse innen 15. august, blant annet over hva låven blir brukt til i dag. Det skriver kommunens saksbehandler Kristine Rasmussen Pind i sitt brev 9. januar 2023.

Gårdeier Christel Flagestad har deretter tre ganger søkt om og fått utsatt fristen for å svare. Den siste fristen utløp 5. desember i fjor – uten at det var kommet noen redegjørelse.

DET BLE JANUAR 2023, og den nye saksbehandleren understreker at det trengs, sitat: “mer informasjon for å avklare hvordan vi skal gå videre med saken.

En befaring på eiendommen bød seg da fram, og dette ønsket bygningsavdelingen å holde 25. januar. Og da sammen med Flagestad for å få tilgang til låvebygningen.

Men dersom denne datoen ikke passet, ba saksbehandleren om at hun snarest, og senest 23. januar, foreslo et nytt tidspunkt.

– NØDT TIL Å FÅ MERINNTEKTER

– Vår utfordring er nå å få økonomi i gårdsdriften. Det er helt maktpåliggende å få etablert tilleggsaktiviteter med inntekter som supplerer den eksisterende drift.

Dette skriver Flagestad i et forklaringsbrev til saken 6. oktober 2022, der hun viser til kommunens brev av 9. august 2922. Hun trekker her fram at gårdsdriften har hatt utfordringer knyttet til korona-epidemien og “negativitet knyttet til krigen” (i Ukraina, red. anm.). Og nå ikke minst med økte kostnader til energi og strøm.

– VI HAR BEBYGGELSE som er egnet både til landbruksdrift, dyrevelferd og vanlig bruk som lager, bolig og kontor. Det er derfor viktig at vi kan planlegge og budsjettere driften for å få forutsigbarhet. Men da må vi få beskjed om hva vi konkret har lov til å bruke eiendommen til innenfor formålet – og hva
det er naturlig å få dispensasjon fra, understreker Flagestad 6. oktober.

Hun ser at utfordringen videre blir å få eiendommen med bebyggelsen og utearealer inn under definisjonen “Tiltak som er nødvendig for driften av landbrukseiendommen“.

DET VIL SI virksomheten slik den er blitt godkjent – som såkalt stedbunden næring –  innenfor begrepet Landbruk Pluss.

I Flagestads seneste henvendelse til kommunen ble det i et punkt 3 forespurt:

Basert på dagens reguleringssituasjon og Landbruk Pluss hva har Engene Gård rett til å bruke bygninger og arealer til, med hensyn til aktiviteter?

– Vi er jo kjent med Fylkesmannens vedtak fra 2018 vedrørende låve/bolig. Og at andre gårder leier ut bygningsarealer til lager av produkter og gods som ikke er landbruksrelatert, skriver Flagestad.

– JEG KAN IKKE SE at kommunen konkret har besvart dette, tilføyer hun, og fortsetter: Vi har også tatt kontakt med landbruksmyndighetene for å få deres konkrete svar på hva som kan aksepteres av virksomhet og aktiviteter på gården for å få regningsvarende drift. Vi har nevnt at bygningsdeler både kan brukes til bolig og/eller kontor noe som det bør være mulig å definere innenfor formålet. Eller i hvert fall å få dispensjon for.

Når vi har fått svar på dette, og svar fra landbruksmyndighetene, er vi i stand til å konkretisere vår tilbakemelding til kommunen, avslutter Christel Flagestad sitt brev den 6. oktober i fjor.

 

 

Visits: 137