Etter 52 år: Slutt på “Hollænder´n i Son

ILLUSTRASJONSFOTO: Barken “Njaal” for anker i engelsk havn på slutten av 1800-tallet. Kopi produsert av Reidar Johansen, Son. (LM Arkivfoto)

(Publisert 08.03.23) Som mange vil vite, så blir Sommer-Son dessverre en attraksjon fattigere. Etter hele 52 år skal landets nest største seilas ikke lenger være forankret i strandstedet ved Oslofjorden som vokste fram under den såkalte Hollendertiden. Da hollandske og norske skuter seilte fra Son fullastet med tømmer fra skogene heromkring.

I ET KOMMUNALT VEDTAK på slutten av fjoråret:

Med rådmannen i Vestby som formell hovedaktør, blir gamle bånd kuttet. Mellom Soon Seilforening og en kommersiell aktør som seilforeningen de siste årene bare har vært tilrettelegger for.

Seilforeningen og Vestby kommune hadde nemlig inngått en avtale om bruk av kommunal grunn og anlegg i forbindelse med seilasen. Avtalen skulle derfor evalueres før den eventuelt ble forlenget. Dette vedtok havneutvalget i februar 2022.

Og foran havneutvalgets møte 25. oktober 2022:

Rådmann Sjur Authen foreslår at avtalen ikke blir videreført. Og det ble den dessverre ikke. Fordi:

I FEBRUARMØTET deres tidligere på året fikk rådmannen i et vedtak fullmakt til å videreføre eksisterende avtale for 2022 – men bare med følgende tillegg:

“Avtalen kan ikke overføres fra Soon Seilforening til andre aktører uten at Vestby kommune har godkjent dette på forhånd.”

Hollænderseilasen – med og uten æ – eies av Norsk Havseiler- og Krysserklubb. Slik har det seg at basis for seilasen fra i år av ikke lenger er i Hollenderstaden. Den er i Holmestrand, vår nærmeste by rett over fjorden. 

EN SMILENDE og potent seilforening der borte benytter det historiske fokusskiftet til å lansere en ny og spennende langseilas – en  virkelig lang en! Dette kan du høre om i en video som det nå ligger lenke til i den svært innholdsrike og  stadig mer brukte menyen vår.

Her fra østsiden av Zoen op den Water, stedsnavnet som hollenderne brukte om Son på et kart, må vi bare konkludere med at vi og vår egen flotte seilforening kunne benytte anledningen til å skape noe nytt.

Hvorfor ikke invitere alle soninger til “idéinnkast” fram til høsten, da både den ene og den andre så smått begynner å legge planer for aktiviteter i et nytt år?

HER I LM bidrar vi gjerne med å tilrettelegge for dette – med både plass og synlighet – så lenge det ikke går på bekostning av den tiden vi har til disposisjon i en miniredaksjon som vår.

Svein-H. Strand

LM-redaktør og utgiver

 

 

 

 

Visits: 261