Nordre Labo: Fant bosetning fra vikingetiden

Denne gjenstanden ble ikke funnet på Labo, men under utgravninger på Son torg. (LM-foto: Svein-H. Strand)

(Republisert 07.02.24) (Fra offentlig rapport)  I perioden september-desember 2006 ble deler av Labo nordre gravet ut av Kulturhistorisk Museum, Oslo (under Universitetets oldsakssamling). I forbindelse med utgravingen ble det avdekket bosetning fra vikingtiden, fra rundt år 700 e Kr, i tillegg til tufter etter flere huskonstruksjoner fra forskjellig alder.

Fra vikingtiden ble det funnet tydelige rester etter et såkalt stolpebygd hus.

Videre fant man spor etter flere laftede bygninger fra middelalderen, blant annet et bryggerhus og ei årestue fra tidlig middelalder. Det ble også funnet rester etter en bygning fra 1300-1400-tallet.

Etter at utgravningen var ferdig ble det fraktet 13 store billass med jordmasse til Follo museum i Drøbak. Blant funnene var: Vektlodd i bly. Vektlodd i bronse fra middelalder.

SKOLEELEVER i Akershus har hatt tilbud via Den Kulturelle Skolesekken om å få være arkeologer for en dag ved å solde jorda fra utgravningen.

Mengden gjenstander som er avdekket er av nasjonal karakter. Mengden av gjenstandsfunn er helt uvanlig utenfor bystrøk. En rekke funn daterer seg tilbake til vikingtid og middelalder.

Deler av det tidligste materialet kan relateres til gårdsdrift. Fra tidlig middelalder og til 1700-tallet er det spor etter handel.

Materialet dreier seg om flotte, eksklusive gjenstander, som skår av fint forarbeidede drikkebegre og krus i glass og keramikk, samt skår av en mengde kokepotter.

Det ble også funnet deler av keramikk-krukker og kokekar, krittpiper, vektlodd, perler, bakstehelle(takke) i kleberstein og rester av flint til bruk for å gjøre opp ild.

I tillegg ble det funnet flere middelaldermynter, blant annet tyske sølvmynter. Men det mest sensasjonelle er at det ble funnet 17 romerske bronsemynter fra 300-tallet!

 

Views: 36