Høyre såvidt størst – MDG på vippen

(Publisert 12.09.23) (Oppdatert) Ap i Vestby sto imot litt av vindkastene som gikk over store deler av landet. Det gir 7 mandater. Høyre gikk fram og fikk 73 flere stemmer enn Ap. Høyre får da 8 mandater. Frp med en framgang får 3 mandater og kan sammen med Høyres bli ryggraden i en blokk. MDG med en tilbakegang er på vippen med 2 mandater. Bygdelista er den store taperen, med en tilbakegang på 6,1 % som gir 2 mandater, 2 færre enn sist. MDG og Sp får to mandater hver.

Hvem som blir ordfører bestemmes av medlemmene i kommunestyret. Vanligvis er det personen øverst på kandidatlisten til et av de største partiene i kommunen som får jobben. Blir det Høyres Fagerjord, eller vil en midten-venstreblokk sikre gjenvalg for Aps Tom Anders Ludvigsen?

Dette er førstekandidatene til de tre største partiene i Vestby:

  • Åshild Marie Fagerjord
    37 år, Høyre
  • Tom Anders Ludvigsen
    68 år, Arbeiderpartiet
  • Kenneth Lien Steen
    40 år, Fremskrittspartiet

Det blir en historisk sammensetning av det nye kommunestyret: Fem av småpartiene blir representert og får ett mandat hver. Det gjelder Bygdelista, INP, Rødt, SV og Venstre. Historisk er det vel også at Kr. Folkeparti ser ut til å være ute av den aktive politiske banen i Vestby.

14 760 personer hadde stemmerett i Vestby. 63,0 % av dem stemte. mot 62,2 % i hele landet.

Views: 70