Fem – av ti – partier får ett mandat

(Publisert 14.09.23) (Kommentar: Svein-H. Strand) Hele fem av ti partier får bare ett mandat i Vestby kommunestyre, skal vi tro valganalysene på nett. Visste kommunen egentlig hva den gjorde da det i inneværende periode ble vedtatt å slanke Vestbys øverste politiske styringsorgan? Fra 35 til 27 plasser.

Dette er det anledning til å gjøre for en kommune med så mange innbyggere som det er her. For å si det sånn: Hvert “trinn” har et spenn på åtte plasser. En kommune på Vestbys størrelse kan ha helt ned til 27 plasser.

At kommunestyret er blitt såpass mye slanket – for å spare penger – kan se ut til å være en spesiell utfordring med det valgresultatet som foreligger. Etter et valg der hele 13 partier stilte liste!

– Bygdelista (har varaordføreren i dag) som mister to av sine tre mandater

– Det nye Industri- og Næringspartiet (INP) som debuterer med ett mandat

– Høyre (8 mandater) som såvidt klarte å bli kommunens største parti for første gang – med Ap hakk i hel

– Ap som mister fire av sine 11 mandater

DETTE GJØR at det er uvanlig vanskelig i dag å si hvem som nå “får makta”. Og hvem som blir i opposisjon. Men i de kommende dager vil det bli forhandlet fram avtaler – i det minste om et valgteknisk samarbeid.

Så vil tiden vise hvem som blir “fast følge” i posisjon og i opposisjon.

Men én ting tør jeg si: Noen rødgrønn eller borgerlig posisjon i tradisjonell forstand er det i alle fall vanskelig å se – så langt jeg kan se…

Det nye kommunestyret har sitt konstituerende møte mandag 9. oktober. Da skal det velges både ordfører, varaordfører og formannskap. Og jeg sier igjen: Godt valg, da!

I neste kommunestyremøte, mandag 23. oktober, velges nye styrer, råd og utvalg for perioden 2023 – 2027.

Views: 183