Hvor går INP og Bygdelista?

(Publisert 15. 09.23) (Kommentar: Svein-H. Strand) Nye partier kommer, noen av de gamle krymper – og ett “forsvinner” (KrF). Ja, det politiske terreng i det nære har endret seg betraktelig de to siste periodene. Og et krympet kommunestyre i den kommende periode bidrar til at halvparten av de ti partiene står med bare ett mandat på bunnlinja.

EN BORGERLIG blokk som danner styrende flertall med 14 mandater trenger INP, Bygdelista og Venstre med ett mandat hver – i tillegg til Høyre (8) og Frp (3).

EN RØDGRØNN opposisjon med 13 mandater, Ap (7), (Sp 2) Rødt (1), SV (1) trenger også MDG (2).

Men er nye INP et borgerlig parti? Slik de definerer seg selv, så er de ideologisk frittstående i forhold til de tradisjonelle.

De pågående sonderinger i kommuner der INP har gjort det bra, viser at det ikke mangler på tilbud fra både rødgrønt og borgerlig side.

BYGDELISTER – mer og mindre “upolitiske” – er i en klasse for seg. Her i Vestby har Bygdelista den siste perioden vært med i en flertallsblokk sammen med Ap, Sp, SV og Venstre.

Så hva nå? En borgerlig flertallsblokk på 14 med H (8), Frp (3) og V (1) vil trenge både Bygdelista og INP som har 1 mandat hver. Mens en rødgrønn opposisjon på 13 med Ap (7), Sp (2), Rødt (1) og SV (1) også vil trenge MDG (2).

For alt det jeg vet, kan kabalen være i boks mens dette blir skrevet. Spennende blir det i alle fall å se løsningen på en litt kinkig situasjon.

Det som nok er helt sikkert, er at Ap og Frp  ikke skal styre sammen, slik de faktisk gjorde i en periode – tro det eller ei.

Views: 52