Historisk Nobel-prisvinner

Jon Fosse, foreviget av Det Norske Samlagets fotograf Tom A. Kolstad. (Foto fra no.wikipedia)

(Publisert 05.10.23 – oppdatert 17:11) Dagens internasjonalt store kulturnyhet – at den norske forfatteren Jon Fosse (64) får årets Nobelpris i litteratur – er sannelig noe å markere også her i det nære. (Se også ny lenke i menyen.) Mange storveise forfattere har vi hatt i dette lille landet, men sist en av våre fikk den svært høythengende prisen var så langt tilbake som i 1928. Det var Sigrid Undset.

De andre er:

I no.wikipedia kan vi lese (og vi lar lenkene stå) at Fosse har skrevet et syttitalls verk, romaner, fortellinger, dikt, barne-litteratur, essay og skuespill, og hans utgivelser er oversatt til over femti språk.

Fosses dramatikk har blitt oppført i alle europeiske land, mest i Tyskland og Frankrike.  Men også for eksempel i Polen, England, USA, Brasil, Australia, Cuba, Kina, Japan og Malawi. Og han har oversatt en rekke teaterstykker og skjønnlitterære bøker.

HAN HAR MOTATT mange priser for sine bøker og skuespill, og har flere ganger blitt omtalt som en av sin samtids viktigste dramatikere. Han er den mest spilte norske dramatikeren etter Henrik Ibsen.

Jon Olav Fosse ble født i Haugesund, og vokste opp i Strandebarm, i Kvam herad i Hardanger. Senere flyttet han til Bergen. Han ble cand.philol. ved Universitetet i Bergen i 1987, med grunnfag i sosiologi og filosofi, og hovedfag i allmenn litteraturvitenskap. I 2015 ble Fosse utnevnt til æresdoktor ved Universitetet i Bergen.

Fosse arbeidet periodevis som journalist i Gula Tidend mellom 1979 og 1983. I 1985 var han redaktør for Militærnekteren. Han underviste ved Skrivekunst-akademiet i Hordaland i perioden 1987–1993. I mange år var han også hovedkonsulent for Det Norske Samlaget.

Nobelpris-vinneren er bosatt i Grotten i Oslo, Statens æresbolig til bruk for fortjente kunstnere, sammen med sin kone Anna (en slovakisk oversetter, litteraturviter og germanist) og to barn. Hjemme er han ikke på den store dagen. Det blir visst feiring med familien i Bergen, der han for tiden er. Og snart skal han feires for fullt hus i “sitt eget teater”i Oslo – Det Norske Teater.

GLEMTE JEG  å si at han er nynorsk-forfatter? Javel. Da er dette også en stor dag for nynorsk-saka! Gratulerer til alle fortjente!

På tide å få kjøpt inn to-tre Fosse-bøker nå. Hvilke som skal debutere i min bokhylle blir ikke lett å finne ut av. Først en roman, og så får jeg ta det derfra. Biblioteket finnes jo også. Tips mottas gjerne!

St.

 

Visits: 72