Fra Krabbe-tåken til Bevøysund

 

Foto: NASA, ESA og Allison Loll/Jeff Hester (Arizona State University)

 

(Publisert 01.03.09 (LM) 2009 er Astronomiens år. Ved det som for tiden kanskje er det mest spennende området ved Universitetet i Oslo, Institutt for teoretisk astrofysikk, står de på og gir oss bred tilgang til informasjon og noen alldeles fantastiske bilder fra verdensrommet.

♦ Takk skal dere ha, og selvfølgelig ikke minst Hubble-teleskopet, NASA, ESA og alle de andre med høyteknologiske innretninger som gjør det mulig å fryde seg over Universets mirakler. Lokalmagasinet.no skal gjennom året publisere noen av disse bildene, og vi har i dag gleden av å starte med dette svimlende flotte portrettet av Krabbetåken.

Bildet er ikke “datalaget”, altså skrudd sammen av deler. Det er et genuint kameraarbeid, men satt sammen av 24 eksponeringer. Vi har skalert bildet ned til 600 pixler fra versjonen på Hubble-hjemmesiden som har høyest oppløselighet, hele 31 Megabyte, for å få med flest mulig detaljer.

Fra Krabbetåken til Bevøysundet med måker på vinterjakt etter mat i havet (nedenfor) er det litt av et sprang. Ja, Hans Christian Aakres påpasselige skudd fra sent i februar ble redaksjonens valg da vi skulle sette Krabbetåken i kontrast til vårt lokale univers. St.

Leserfoto fra Hans Christian Aakre.

Views: 60