– Stortinget må stå samlet om langtidsplan for Forsvaret

Soldater fra Risavika HV-område vokter Kårstø prosessanlegg under øvelse Jøssing 2023. (Foto: Heimevernet)

(Publisert 14.04.24) – Vi forventer at Stortinget står samlet om en langtidsplan for Forsvaret. Det er viktig med en samlet innsats og langsiktig forutsigbarhet når Forsvaret skal bygges opp igjen. Det uttaler Landsrådet for Heimevernet i en pressemelding.

– Heimevernet er en grunnplanke i den nasjonale beredskapen. Regjeringens fremlagte langtidsplan (LTP) staker ut en kurs for å gjenoppbygge Forsvaret og forsterke Heimevernet. Det er budskapet fra Are Tomasgard som representerer LO og leder Landsrådet for HV.

– Landsrådet har over tid pekt på behovet for å styrke Heimevernet, og vi opplever at regjeringen har fulgt opp våre hovedinnspill og tydelige ønsker for en forbedret beredskap. Heimevernet representerer beredskap over hele landet, og det er en viktig ressurs som nå styrkes ytterligere, sier Tomasgard.

Landsrådet støtter derfor forslaget om økt antall HV-soldater fra 40.500 til 45.000, og plan om tilførsel av nye typer kapasiteter og utstyr, samt den svært viktige forutsetningen om penger til fast årlig trening av alle mannskaper.

– Når langtidsplanen nå behandles i Stortinget, er det viktig at våre fremste folkevalgte evner å samle seg om de framlagte løsningene – og lande en plan som er samlende for de sikkerhets- og beredskapsbehovene samfunnet vårt, understreker Are Tomasgard.

Han framhever også at arbeidslivet og de frivillige organisasjonene er viktige ressurser å samarbeide med for å oppnå en ytterligere forbedring av Norges totale beredskap.

Nestleder i Landsrådet for HV, Jon Kristiansen (NHO), sier Stortinget også må følge opp samfunnets totalbehov inn i den nye sikkerhetspolitiske situasjonen etter Russlands fullskala-angrep på Ukraina.

– Sivil infrastruktur i form av veier, jernbaner og havner er funksjoner som er kritisk viktige for å understøtte militære operasjoner – og spesielt knyttet til mottak og forflytning av militært materiell, både i Norge og i Norden, sier Kristiansen.

Han berømmer regjeringen for å ha fulgt dette opp i Nasjonal transportplan.

– I lys av den krevende sikkerhetssituasjonen vi står overfor vil det derfor mer enn noen gang være behov for at Stortinget ser ulike samfunnsbehov i et enda mer overordnet perspektiv, understreker nestleder Jon Kristiansen.

DETTE ER LANDSRÅDET

Landsrådet for Heimevernet er en av landets bredest sammensatte forum når det gjelder samfunnssikkerhet og beredskap.

Landsrådet består av representanter fra 11 sivile organisasjoner, og har én representant fra hvert av de nåværende 11 HV-distriktene og to hovedtillitsvalgte for soldatene.

De sivile organisasjonene i rådet representerer godt over fem millioner medlemskap i Norge.

Landsrådet for Heimevernet består av følgende organisasjoner:

● Landsorganisasjonen i Norge, LO
● Næringslivets Hovedorganisasjon, NHO
● Kommunenes sentralforbund, KS
● Det frivillige Skyttervesen, DFS
● Landsrådet for Norske barne- og ungdomsorganisasjoner
● Norges Bondelag
● Norges Fiskarlag
● Norges Idrettsforbund
● Norsk studentorganisasjon
● Norsk TotalforsvarsForum
● Norske Kvinners Sanitetsforening

Visits: 67