Utenriks i dag: Erdogan om Eurovision Song Contest…

(Publisert 21.05.24) (Kommentar) Litt utenriks i dag. Om to statsledere som ikke vil – eller ikke kan – si noe fornuftig i taler om aktuelle hendelser. Det blir liksom en midtimellom-retorikk. For den ene. Og  overdrivelser i stor stil for den andre.

For å ta den andre først: TV-nyhetene hos NRK i formiddag hadde et innslag der Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan av alle ting hadde tatt seg tid til å tale om Eurovision Song Contest.

Erdogan hadde, må vi tro, også tatt seg tid til å se programmet da det ble sendt. Spør du meg, var det blant de dårligste som har vært. Ikke fordi det ble en dårlig poenghøst for Norge; det har vi jo på en måte vennet oss til.

Men for den tyrkiske presidenten var det – som det heter i den  norske oversettingen – “de underlige fremtoningene vi får presentert!”

Javel. Og han siktet nok til flere av deltakerne i konkurransen selv om NRK-nyhetene i formiddag bare viste, som referanse, noen sekunder av den ville seiersdansen til sveitsiske Nemo.

MEN SÅ VAR DET DEN FØRSTE talen vi hørte litt fra i formiddag. Der USAs president Joe Biden i klare og harde ordelag “snakket ned” utspillet fra Den internasjonale krigsforbryterdomstolen. Med 124 erfarne dommere som medlemmer.

Som den eldste noen gang, stiller Biden til gjenvalg i høst. Han har framstått som en klar Israel-venn. Og som pådriver for kongress-vedtak om nye bevilgninger til Ukrainas forsvarskrig mot Russland.

BIDEN HADDE KANSKJE et trumf-ess skjult i ermet: Krigsforbryterdomstolen har utstedt arrestordre for både Israels “krigsminister” Netanjau og tre Hamas-ledere (i den militære del av den store organisasjonen, min anm.). For å få dem stilt for retten.

President Biden er jo både før og nå helt på linje med Israel i synet på Hamas. De skal knuses.

Når “Melodi Grand Prix”, som vi kalte det i Norge, er utgangspunktet for denne kommentaren blir jeg jo nødt til å avslutte med noen ord om konkurransen i 1975.

SVERIGE VAR ARRANGØR også dette året. Og det var da mitt favorittband The Shadows nesten vant. Vinner ble Nederlands representanter med låta “Ding-A-Dong”.

The Shadows kom på andreplass med “Let Me Be The One”. Til historien hører det med at BBC-sjefen hadde bestemt at det var de som skulle representere United Kingdom dette året.

HVA DE SKULLE SPILLE ble avgjort etter en seks uker lang konkurranse der bandet framførte en låt hver uke. Så de hadde da flott backing fra folket.

For The Shadows ble det starten på andre del av de gylne år – etter noen år “i skyggenes dal”.

St.

Views: 27