Kategoriarkiv: Kommentar

Utenriks i dag: Erdogan om Eurovision Song Contest…

(Publisert 21.05.24) (Kommentar) Litt utenriks i dag. Om to statsledere som ikke vil – eller ikke kan – si noe fornuftig i taler om aktuelle hendelser. Det blir liksom en midtimellom-retorikk. For den ene. Og  overdrivelser i stor stil for den andre.

For å ta den andre først: TV-nyhetene hos NRK i formiddag hadde et innslag der Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan av alle ting hadde tatt seg tid til å tale om Eurovision Song Contest.

Erdogan hadde, må vi tro, også tatt seg tid til å se programmet da det ble sendt. Spør du meg, var det blant de dårligste som har vært. Ikke fordi det ble en dårlig poenghøst for Norge; det har vi jo på en måte vennet oss til.

Men for den tyrkiske presidenten var det – som det heter i den  norske oversettingen – «de underlige fremtoningene vi får presentert

Javel. Og han siktet nok til flere av deltakerne i konkurransen selv om NRK-nyhetene i formiddag bare viste, som referanse, noen sekunder av den ville seiersdansen til sveitsiske Nemo.

MEN SÅ VAR DET DEN FØRSTE talen vi hørte litt fra i formiddag. Der USAs president Joe Biden i klare og harde ordelag «snakket ned» utspillet fra Den internasjonale krigsforbryterdomstolen. Med 124 erfarne dommere som medlemmer.

Som den eldste noen gang, stiller Biden til gjenvalg i høst. Han har framstått som en klar Israel-venn. Og som pådriver for kongress-vedtak om nye bevilgninger til Ukrainas forsvarskrig mot Russland.

BIDEN HADDE KANSKJE et trumf-ess skjult i ermet: Krigsforbryterdomstolen har utstedt arrestordre for både Israels «krigsminister» Netanjau og tre Hamas-ledere (i den militære del av den store organisasjonen, min anm.). For å få dem stilt for retten.

President Biden er jo både før og nå helt på linje med Israel i synet på Hamas. De skal knuses.

Når «Melodi Grand Prix», som vi kalte det i Norge, er utgangspunktet for denne kommentaren blir jeg jo nødt til å avslutte med noen ord om konkurransen i 1975.

SVERIGE VAR ARRANGØR også dette året. Og det var da mitt favorittband The Shadows nesten vant. Vinner ble Nederlands representanter med låta «Ding-A-Dong».

The Shadows kom på andreplass med “Let Me Be The One”. Til historien hører det med at BBC-sjefen hadde bestemt at det var de som skulle representere United Kingdom dette året.

HVA DE SKULLE SPILLE ble avgjort etter en seks uker lang konkurranse der bandet framførte en låt hver uke. Så de hadde da flott backing fra folket.

For The Shadows ble det starten på andre del av de gylne år – etter noen år «i skyggenes dal».

St.

Views: 28

Høyre-kandidat til stortingsvalget taler i Son og Vestby på Nasjonaldagen

Her er Roble Wais med videoopptaker på valgmøte for Vestby Høyre i Glenneparken. (LM Arkivfoto / Svein-H. Strand)

(Publisert 10.05.24) Ungdomspolitikeren Roble Wais, medlem i Vestby kommunestyre forrige periode, er kandidat for Akershus Høyre ved stortingsvalget neste år. Kl. 10 på 17. mai skal han holde tale ved den tradisjonelle kransenedlegging i Minneparken, for de falne fra Son under 2. verdenskrig.

Roble Wais starter Nasjonaldagen kl. 8. Da skal han holde tale ved minnesmerket i Grøstadparken i Vestby. Også der i tilknytning til kransenedleggelse for falne under krigen.

Kanskje ingen stor sak dette, men likevel såpass at det er grunn til å spørre:

ER DET GREIT at en aktiv politiker og kandidat til et forestående stortingsvalg gjør dette på Nasjonaldagen vår?

Valgkampen – foran det svært viktige valget – må jo kunne sies å ha startet, når vi leser og hører den løpende politiske debatt.

Og derfor er det dessverre ugreit at Roble Wais, som listekandidat, lar seg bruke eller byr seg fram på denne måten.

HVA HAN SIER i sin tale 17. mai vil selvfølgelig være det viktigste. Men når det er som det er:

Presentasjonen av taleren – som «ungdomspolitiker, tidligere kommunestyremedlem i Vestby og kandidat for Akershus Høyre ved neste års stortingsvalg» – er ikke i tråd med det vi forventer i sammenheng med markeringen av Norges Nasjonaldag i 2024!

Svein-H. Strand, LM-redaktør

 

 

Views: 92

Første 1. mai uten reportasje

(Publisert 01.05.24) (Kommentar) Av ulike grunner har vi i dag dessverre ingen 1. mai-reportasje å publisere.  Jeg har i alle mine år i LM – og flere år før dét også –  arbeidet på Arbeidets dag. Naturlig nok med et yrke som mitt. Men blant annet tillot ikke min vonde rygg arbeid i felten i dag. Selv ikke i det nære her i Son.

En trøst får være at dagen – tross litt skiftende skydekke – ble både fin og varm som en middels sommerdag. Og jeg kunne vekselvis arbeide inne – med åpen dør ut til verandaen – og ta pauser i sola der ute.

Noe har jeg jo også publisert i dag.

Foto-glimtene fra tidligere 1. mai-reportasjer var fine å kunne gjenbruke.

TIDLIGERE PÅ DAGEN kunne jeg på TV blant annet se og høre vår dyktige LO-sjef Peggy Hessen tale på Youngstorget i Oslo. Hun sa som sant er: At Russland i Ukraina «fører en krig mot demokratiet». Og at det er «lett å bli motløs» av denne krigen.

Og tenk at Landsorganisasjonen i Norge i fjor passerte én million medlemmer! Som pensjonist er jeg selv «gratis-passasjer» i Norsk Tjenestemannslag (NTL) siden mine mange år i arbeidsmarkedsetaten, Aetat/NAV.

Noen overordnede stikkord fra Hessens tale – om hva LO jobber med: Trygghet for arbeid. Og: Trygghet i arbeid!

Ha det fortsatt fint på den internasjonale Arbeidets dag! Og les gjerne vedlagte «illustrasjoner» – om hva Aftenposten skrev 1. mai 1905 og 1906.

Svein-H. Strand, LM-redaktør

 

 

 

 

 

 

.

 

Views: 54

Tekst-TV på nett: – Vi undersøker feilen nå

(Publisert 18.04.24) (Ill.: stock.exchng) Etter at vi nylig henvendte oss til NRK – om problemene med nettutgaven av Tekst-TV – så har vi i dag fått svar. Det er ikke særlig oppløftende.

I en tilbakemelding på epost fra pressevakt Marit Holmquist Fenne, opplyser produktopplysningssjef Audun Aas:

– Vi undersøker feilen nå, men så langt har vi ikke funnet noen effektiv løsning på problemet og kan heller ikke garantere at vi gjør det.

Aas tilføyer:

– NRK forsøker å opprettholde Tekst-TV som tilbud etter beste evne. Men det er dessverre stadig mer krevende å holde et så gammelt system feilfritt når det skal hente innholdet sitt fra digitale kilder som er i stadig endring og modernisering.

Da vet vi det. Men hvorfor ikke ta ned produktet med det samme?

Slik det er nå, spesielt på nyhetene – med blant annet en forlengst utdaterte sak (fra valget i 2023!) som alltid kommer opp når vi trykker på et det aktuelle tall i menyen – så er det helt formålsløst!

NRK Tekst-TV – 105 (skroll opp for å se valgmeldingen).

Ikke minst er det uheldig for institusjonens omdømme. Her i redaksjonen vil det bli vurdert om vi skal midlertidig avpublisere det vi har liggende.

Kom tilbake hvis og når dere finner «en effektiv løsning på problemet», NRK. I mellomtiden klarer vi oss godt med originalen i TV-ruta.

OG HVORFOR IKKE kontakte Sveriges Televisjon? Se her hva de klarer der – i en stor redaksjon, men likevel – så bra! https://texttv.nu/

Red.

 

 

 

Views: 41

Å være arbeidende pensjonist uten lønn

(Publisert 14.08.23) (Republisert 07.04.24) I høyrespalta ligger ikke lenger logoen til Norsk Journalistlag, med lenke til hjemmesiden deres. Det viste seg nemlig at jeg likevel ikke kunne være medlem der, slik jeg tidligere har vært i store deler av mitt liv som journalist.

Og hvorfor det? Les nedenfor.

Som redaktør ville jo Norsk Redaktørforening – der jeg i noen år hadde min organisatoriske forankring – vært førstevalget. Men som for så mye annet når man er eneste «ansatte» – og med et budsjett på konstant sparebluss – så ble Journalistlaget til slutt et naturlig valg.

Norsk Journalistlag (NJ) organiserer redaksjonelle medarbeidere, også ledere og frilansere, som har journalistikk som yrke. Medlemmene arbeider på grunnlag av retten til fri informasjon og hensynet til faglig integritet, i samsvar med Vær Varsom-plakaten.

EGNE MEDLEMSSATSER for (arbeidende) pensjonister som meg har de også. Men så kommer det vanskelige:

Inntekt. På søknadsskjemaet satte jeg selvfølgelig opp bruttobeløpet for pensjon, slik jeg skulle. Men så var det Lønn.

Som selvstendig næringsdrivende med enkeltpersonforetak, ble det jo da å føre opp regnskapsmessig Resultat. Underforstått: Etter utbetaling av eventuelle honorarer for redaksjonelle tjenester.

Men hva når resultatet siste år ikke går i pluss, som det ikke gjør for meg, og i skattemeldingens næringsoppgave da må stå som fradrag?

Vel, da er det bare pensjonen som gjelder.

ALTSÅ HAR JEG null og niks i lønn. Men da kan jeg likevel ikke bli medlem i Norsk Journalistlag. For de ber nå om en lønnsslipp (fra eget foretak…).

Ønsket velkommen som medlem ble jeg også i en melding dagen etter at jeg søkte. Forstå det, den som kan eller vil.

Svein-H. Strand, LM-redaktør

 

Views: 117

Føljetong om «Ikea på jordet»

(Fra LM 16.03.14) (Republisert 25.02.24) Føljetongen om Ikea-saken i Vestby har trekk som spenner fra det normalt uspiselige til det alminnelig ulogiske.

Ill.: LM Arkivfoto/stock.exchng

Hvor langt er folkevalgte og opinionen villig til å senke lista for hva som skal aksepteres – bare karamellen er søt nok?

DET USPISELIGE dukket opp en mandag i form av et kompromiss fra møbelgigantens ledelse, målbåret via media. Foran møtet i fylkesutvalget samme dag lød det nemlig:

Får vi det ikke som vi vil i møtet, så trekker vi oss ut!

Hele saken sett i sammenheng, så er dette et utilbørlig press fra en internasjonal aktør overfor folkevalgte.

Ikea var i forveien plutselig kommet til at det var greit å bygge på bare ca tre firedeler av det omdiskuterte Delijordet. Og i en snedig framskyndet – eller overdrevet – enighet med bl.a Bioforsk, så skulle resten av matjorda, som tidligere, kunne flyttes.

DET ULOGISKE da? Jo, her kommer vi til politikere og opinion. Hvem vil egentlig ikke ha IKEA til Vestby? Trolig bare noen promille av befolkningen.

Det har hele tiden vært andre – høyst akseptable – alternativer for en slik etablering et stykke lenger nord i kommunen.

Å binde opp den politiske debatt og prosess omkring en etablering på Delijordet med høyverdig dyrkbar mark, og midt i sentrumområdet med omfattende trafikale følger, har vært en kapital feil. Den har også bidratt til å forsinke et viktig reguleringsarbeid for området som det har hastet med.

Føringene for en Ikea-etablering i Vestby på Delijordet, og bare der, var i forveien lagt i en intensjonsavtale mellom de private grunneierne og Ikea-ledelsen.

DERETTER var veien kort til de uformelle «intensjonsjonsvtaler» med kommunens politiske og administrative ledelse.

Så startet «innsalget» av saken overfor opinionen.

Tanken om at matjorda kunne flyttes, lanserte daværende ordfører John A. Ødbehr (H) strategisk i et sommerintervju med Lokalmagasinet.no. Til følge av en kommentar om at Høyre er ET GRØNT PARTI

Svein-H. Strand – LM-redaktør

Views: 409

– Ekstrem værfokus på Oslo

Vinterdag i Mosjøen. (Foto: Øyvinn Hjorthen)

(Publisert 14.01.24) Av Øyvinn Hjorthen, Info Helgeland. Når det er ekstremvær i Oslo, for eksempel sidevind og kaldgufs, så blir det slått stort opp. Men i Oslo står de offisielle målestasjonene fra Meteorologisk Institutt uhyre tett. Det er 44 ganger tettere mellom målingene i Oslo enn her på Helgeland.

Hadde vi hatt samme dekning her nord, hadde f.eks. kulderekordene vært adskillig lavere mange steder enn hva de er. Det viser mange uoffisielle målinger.

I Oslo kommune er det 38 offisielle målestasjoner fordelt på 426 kvadratkilometer, på Helgeland er det 37 slike målestasjoner på 18.839 kvadratkilometer.

På Helgeland er det faktisk tre kommuner som ikke har offisielle målestasjoner: Herøy, Dønna og Bindal. Det er ikke tvil om at det er en helt annen og mer utfordrende natur og værsituasjon her oppe enn i Oslo. Og en stor del av befolkningen her er avhengige av været i jobben eller ved transport.

Det er en oppgave for våre lokalpolitikere å trykke på for å få litt balanse i væroversikten fra statlige Meteorologisk Institutt. Og det bor faktisk over 83.000 i 19 kommuner på Helgeland.

(Fra mosjoen.com 06.01.23)

———————————————————

Været her nord har ikke skylda

Nok en gang har såkalte eksperter blandet kortene, de konkluderer med at fraflyttingen her nord skyldes været, uten å ha sett på den sammensatte forklaringen. Misbruk av statistikk er velkjent. I Danmark er det mest stork utenfor byene, der er også fødselsraten høyere. Skyldes det storken?

F.eks. er det særdeles få høyteknologiske arbeidsplasser her nord. I Trondheim jobber det omtrent tusen stykker med utvikling av mikroprosessorer, mens her i Mosjøen er det svært få som vet hva det er. Men vi har råbillige fritidshus sammenlignet med Østlandet, og praktiske korte avstander i nærområdene uten parkeringsproblemer. Og et usedvanlig trivelig og frilynt folk.

Men det er ikke nok. Stadig flere av de yngre tar høyere utdannelse. Når det ikke er arbeidsplasser nok her nord, så øker skjevheten og utflyttingen.

Jeg var for mange år siden en måned på kurs på indre Østlandet. Dødskjedelige flate skogsområder, og samme kjedelige været hver dag. Og jeg var også en gang på jobbtur i Seattle, den kalles i USA for “The Rainy City”. Jeg sjekket nedbørsstatistikken, og den var omtrent som i Mosjøen.

Men Seattle er en høyteknologisk by med mye trøkk – langt nord i USA. Her ligger hovedkontorene til Microsoft, Amazon og Boeing. Vær og temperatur har tydeligvis ikke noe å si.

De dagene den nord-norske sommeren slår til døgnet rundt i en spektakulær natur er magiske, det lever vi lenge på. Og det er en viktig grunn til at vi at vi bor her.

(Fra mosjoen.com 06.01.23)

Views: 68

800.000 besøk på «nye» LM

(Illustrasjon: LM Arkivfoto/stock.exchng)

(Publisert 30.12.23) (Kommentar) De store, runde tall er alltid ekstra hyggelig å se – i alle fall når det dreier seg om trafikk til «nye» Lokalmagasinet.no. Når dette skrives, står telleverket på 799.616 besøk.

Med opptil 1000 besøk, som vi har hatt de siste dagene, betyr det at vi om litt passerer 800.000.

Dette er generert av 87.981 unike brukere/IP-adresser, kan vi videre lese. Dermed passerer vi straks enda et rundt tusentall: 88.000.

NÅR SANT SKAL SIES – og det skal det jo, ikke minst i en kommentar om oss selv – så er dette på langt nær rekordtall for nettstedet. «Gamle LM» rundet jo utrolige én million besøk et år.

Men hvor nøyaktig var telleverket på denne serveren? Kanskje ikke så nøyaktig som det vi har nå, på den svært mye brukte WordPress-plattformen. At det skulle være en feilvisning på noen hundre tusen, står likevel ikke til troendes.

Året vi snart sier farvel til har vært et svært krevende år for økonomien i norsk presse – for de store såvel som for de små og mellomstore aviser og mediehus. Selv det som ofte benevnes som bærebjelken i norsk presse, Norsk Telegrambyrå (NTB) har tøffe tider og avvikler sin minste avdeling, for produksjon av illustrasjoner.

TIDENE SKIFTER – og skal nettavisa «med ståsted i det nære» fortsatt være gratis å besøke? Sånn at reklamen skal være eneste inntektsgrunnlag?

Kanskje, kanskje ikke. Enkelte aktører på nettet – som gjerne er organer for ulike interesseorganisasjoner – har valgt den gylne middelvei. De gir gratis tilgang til arkivstoff som er minst ett år gammelt, men likevel interessant nok for mange – særlig de som googler etter noe de trenger å vite til en skriftlig oppgave.

Hva vi ender opp med her, tør jeg ikke si noe om i dag. Men omtrent det samme skrev jeg vel for et år eller to siden. 2024 bør derfor være året da denne viktige beslutningen blir tatt.

Første trinn blir da å bestille en utredning fra vårt vertskap Nordic Hosting AS – om kostnader og tekniske muligheter for en slik løsning, fortsatt på WordPress.

Et premiss må uansett være at det, for dere lesere, skal være et lavpris-konsept. Og med tilgang til alt stoff som er publisert på plattformen.

Red.

 

 

 

Views: 44

Overraskende og artig

Også fra det private foto-skattkammer – men det får passere. Mamma og jeg har pyntet juletreet sent på lillejulaften. Og det er visst sengetid for meg…

(Publisert 27.12.23) (Kommentar)

Statistikk kan faktisk være både overraskende og artig. Som i dag.

Fordi: De tre mest leste sakene så langt i årets siste måned har alle tilknytning til LM-redaktørens hjemby.

Her er de, og på førsteplass står allerede gårsdagens innlegg – som ble delt både på redaktørens Facebook-side og i to Fb-grupper i Mosjøen:

1 Bursdagsselskap hjemme hos meg for 73 år siden | 199 visits
2 Det startet egentlig i Mosjøen  | 166 visits
3 Norges eldste og verdens nest eldste ski funnet i Drevja ved Mosjøen | 151 visits

Views: 233

Over 100.000 LM-besøk i år

(Publisert 17.12.23) Det var i går 983 som logget seg inn på Lokalmagasinet.no. Med dette passerte vi 100.000 besøk så langt i år.

Ved midnatt stoppet telleverket på 100.651 besøk siden 1. januar, og disse var generert av 29.341 ulike IP-adresser.

Et nytt tusentall kan trolig plusses på om en dag eller to, selv med mer moderate besøkstall.

Det er mange grunner til å glede seg over dette. Norske aviser og andre medier har nå uvanlig tøffe tider for økonomien.

Selv en storavis som VG tar noen sparegrep i form av en større omorganisering i redaksjonen, noe som kanskje ville skjedd uansett. I bransjekretser blir det likevel knyttet opp til den generelle tilstanden.

Og det som ofte kalles grunnstammen i vår presse, Norsk Telegrambyrå (NTB), legger ned sin avdeling for illustrasjoner. Dette rammer rett nok «bare» to ansatte.

Men derfra meldes det også at flere aviser har sagt opp grunntjenesten, NTBs løpende dekning av innen- og utenriksstoff. De har kort sagt ikke råd til å betale hva denne tjenesten faktisk koster å drifte døgnet rundt hver dag.

Tilbake til oss selv, så må det jo ikke stikkes under en stol at det fortsatt ikke koster noe å logge seg inn. Hvordan status for driften ellers hadde vært, er ikke godt å si.

Det er jo tøffe tider også for folk flest – med økte levekostnader som gjør at mange må gå den tunge veien for å få gratis mat. Der slike tilbud finnes.

Og snart er det jul. En passende avslutning av denne kommentaren fra en arbeidende pensjonist kan være at strømregninga for november her i gården ble på litt over 4000 kroner. Etter at statens strømhjelp var trukket fra.

Ha en fortsatt fin søndag!

St.

 

 

Views: 49