Om Janteloven og “lovens dødare”

ILLUSTRASJONSFOTO: LM Arkiv / Svein-H. Strand
(Kåseri) (Fra LM juli 2004) (Republisert 22.11.2023) Ordførerens tale til vår olympiske mester Siren Sundby da hun ble tatt imot hjemme i Son, har ført til at mange unge er blitt nysgjerrige på den såkalte Janteloven, blir vi fortalt.

– Du er Jantelovens dødare! jublet jo ordføreren til stor applaus fra de unge. Siren må ha gjort en dritbra jobb mot en dritdum lov, i tillegg til å ta olympisk gull, tror de. I alle fall noen av dem.

Og noen skynder seg til biblioteket før ordføreren og hans like stenger den for godt, for å finne ut hva denne Janteloven er for noe.

Spør de etter Norges Lover, så hjelper Ada eller Lisbeth dem i stedet med å finne en roman fra 1933 av Aksel Sandemose:

”En flyktning krysser sitt spor”. Janteloven der har ti bud.

De fleste husker bare det første budet: ”Du skal ikke tro at du er noe.” De andre budene er variasjoner over det samme temaet.

Det de fort finner ut, er at ordføreren ikke har skjønt at Janteloven gjelder overalt og til alle tider.

Nærmest som en naturlov – som faktisk også kan virke positivt inn på mennesker, leser jeg i en tolkning i Norsk Skoleforum. Altså hvis den blir brukt litt moderat.

Blant annet derfor er det ingen som ”dødar” Janteloven – verken på svensk eller på norsk! Kanskje særlig ikke i Son.

Likevel har du klart å ta OL-gull, Siren! Kanskje var det dette ordføreren mente å si?

Men hvorfor sa han det ikke? FOR EKSEMPEL:

  • Kjære Siren. Som vi alle vet, så gjelder Janteloven over alt og til alle tider. Men du har ikke vært spesielt plaget av denne loven. For i Son, og senere andre steder, så alle helt klart at du var et enestående talent som kunne komme veldig langt. Derfor fikk du super støtte av alle som var i stand til å hjelpe deg. Ingen var ekle av misunnelse og prøvde å få deg til å tro at du var mindre talentfull enn det du var. Det skulle da også bare mangle. Til slutt var det bare opp til deg selv, og littegrann flaks – det så vi jo – om du også skulle bli gullmedaljør aleine i jolla di under en olympiade.

OG SIREN, DA. Hva skulle hun tro, der hun sto og tok imot hyldesten? Jantelovens dødare – jeg?

Herr ordfører! Jeg tillater meg å sitere fra det 10. Jante-budet:

”Du skal ikke tro at du kan lære oss noe.” Særlig ikke om Janteloven, for den kan vi.

En ekkel tanke svinger innom helt til slutt: Var det en annen ”lov” ordføreren egentlig tenkte at Siren hadde tatt knekken på, nemlig: ”Ingen blir profet i eget land.”?

Nei, også det blir feil, liksom. Aforismer og sånne greier er ikke lett.

Kanskje hjelper det atskillig å gå på biblioteket såpass ofte at du husker når du var der sist? Avisene spør iblant folk om ting som dette.

De som styrer og steller kan også få sånne personlige, litt nærgående spørsmål. Også fra Moss Avis, bare de er relevante nok.

Derfor er ordførerens bibliotekfrekvens nå ualminnelig godt kjent. Og takk for det!

For å lage en positiv vri på saken: Her har ordføreren et skikkelig stort potensial. Det kan bare gå én vei. Bibliotekets Venner i Son tar ham sikkert mer enn gjerne i sin favn!

“BIBLIOTEKETS DØDARE” er vel ikke det han ønsker å bli husket som?

ooopserver

Visits: 216