UFO-historie satte Mosjøen på verdenskartet

Er dette en fugl? Det mente utrolig nok en representant for organisasjonen UFO Norge om dette som jeg fotograferte på himmelen nord for Sonsbrua. Her i forstørret utgave – mens det bildet nedenfor viser objektet slik jeg så det. (LM Arkivfoto/Svein-H. Strand)

I slutten av august 1954 ble Mosjøen midtpunktet for en hel verdens sensasjonslyst. I både norske og store utenlandske aviser ble det rapportert om hva to søstre hadde opplevet i Øydalen sør for byen.

(Republisert 31.05.24) Søstrene hadde angivelig sett – og forsøkt å snakke med – en mann i tettsittende drakt som etterpå forsvant i en underlig og nesten lydløs farkost. De sa den så ut som to grytelokk lagt mot hverandre. Før han forsvant, hadde han pekt opp mot himmelen som forklaring på hvor han kom fra.

Søstrene holdt hele livet fast på at historien var sann. En onkel som de var sammen med på turen hadde ikke sett noe, fordi han plukket bær for seg selv et stykke unna. Dette har i alle år heftet litt på minussiden med tanke på søstrenes troverdighet.

Et nettsted med ukentlig rapportering fra observasjoner over hele verden var dengang www.ufoinfo.com. Først og fremst observasjoner fra USA, der UFO-gåten inkludert de mystiske Black Triangles er omgitt av en generell åpenhet som vi ikke ser i vår del av verden.

Av alle steder fant jeg også en UFO-artikkel i nettutgaven til russiske Pravda.

Og når det gjelder hvor sånne tingester eventuelt kan komme fra: Et vitenskapelig debattpogram på selveste BBC – www.bbc.co.uk – ga nok alle seerne litt å tygge på.

De opprinnelige lenkene i min artikkel virker dessverre ikke lenger, så de gjengis ikke som lenker her.

oopserver

Views: 89