Formannskapets flertall (7 av 9): Viken fylkeskommune bør oppløses

I Viken-saken ble rådmannens innstilling pkt 1 vedtatt i Vestby formannskap mandag, med 7 stemmer (Ap, Sp, SV og BYGDL) mot et forslag fra Magne Klann (MDG) som fikk 2 stemmer (H og MDG).

Magne Klann fremmet dette forslaget: “Vestby kommune ønsker at Viken fylkeskommune skal bestå som i dag.”

Under saksbehandlingen fremmet ellers Kenneth Lien Steen (Frp) følgende forslag:

“Vestby kommune ber Viken sende en søknad til Stortinget om å avvikle fylkeskommunen som forvaltningsnivå. Oppgavene fylkeskommunen i dag har bør overføres til kommunene.

                                                 VOTERINGER:

Først falt et forslag fra Pål Engeseth (H) om å beholde Viken. Det fikk bare hans egen stemme. Vi publiserer som egen sak i morgen hans lange framlegg i fire punkter.

Kenneth Lien Steens forslag om å avvikle fylkeskommunen falt så med 2 stemmer fra H og Frp.

Rådmannens innstilling punkt 2 ble deretter enstemmig vedtatt.

Formannskapets vedtak 31.01.2022, som går videre til behandling i kommunestyret er da:

1. Viken fylkeskommune bør oppløses, og Buskerud, Østfold og Akershus fylkeskommune bør gjenopprettes.

2. I forkant av etableringen av Viken fylkeskommune gjennomførte Buskerud og Østfold fylkeskommuner en betydelig verdioverføring av aksjer i egne energiselskap til primærkommunene. En tilsvarende verdioverføring ble ikke foretatt i Akershus. Vestby kommune forventer at denne ubalansen rettes opp gjennom at en betydelig andel av fylkeskommunens aksjer i Akershus Energi AS overføres til primærkommunene i tidligere Akershus fylke, fordelt etter folketallet i den enkelte kommune pr. 31.12.2019. Dette forholdet må rettes opp uavhengig av utfallet av denne prosessen.

Visits: 374