– Men husk: Størst av alt er kjærligheten!

(Publisert 03.05.22) (Reporter Svein-H. Strand) Det var tre år siden sist, og det skulle være tre talere. Bare to var kommet og hadde talt da ordfører Tom Anders Ludvigsen måtte avslutte årets 1. mai-markering i Glenneparken, der omtrent like mange var samlet som i 2019. Fra Ap, SV og Rødt i Vestby, også som da.

 

Og som sist: Etter et tradisjonelt 1. mai-tog med musikk og paroler som tok «runden» fra Son eldresenter, via Storgata og Kolåsveien og tilbake til Glenneparken, der dagen har vært markert i en årrekke.

Ina Libak, tidligere AUF-leder (bildet) holdt en poengtert tale, der hun understreket at «Arbeid til alle» er jobb nummer 1 for arbeiderbevegelsen.

– Solidaritet er ikke for solskinnsdager.

– Og vi skal være der for alle som ikke får føle fellesskapets stemme – og for alle som trenger hjelp mot urettferdighet fra «velferdsstaten». Vi er ikke systemet – vi er hjelpere!

– Et arbeid skapt av nød. Slik ble vår ideologi skapt – i hodene og i hjertene våre. Men husk: Størst av alt er kjærligheten!

Innledningsvis minnet Libak om at «dagen markeres sammen med kamerater over hele verden».

– Vi kommer aldri til å gi opp! Folkets lengsel etter frihet kan aldri forsvinne!

– Og måtte de ikke miste håpet, de fattige som sulter – men som står opp hver dag. Drømmen om rettferdighet er mulig!

Naturlig nok var den pågående krigen i Ukraina og solidaritet med flyktningene som kommer til Norge et deltema i talen.

– For dem skal vi være et trygt hjem, og de skal selv bidra med det de kan, sa Ina Libak.

Andrea Hermine Kjønsø, leder i Vestby AUF (bildet), tok utgangspunkt i corona-pandemien med tre millioner døde på verdensbasis – og «de som jobbet og sto på» i helsesektoren da pandemien herjet som verst.

– Over 400 tusen arbeidstakere i Norge har vært permittert eller oppsagt.

– Mange skoleelever har slitt under pandemien, fastslo Kjønsø.

Hun la til at yrkesfag-elevene, som hun selv tilhører, er «dritt lei» av å måtte betale for sin opplæring.

– Og én av fire på yrkesfag avslutter ikke utdanningen. Hvorfor?

– Noe må gjøres med dette, og vi klarer best å ta i det sammen, avsluttet Kjønsø.

Fra ordføreren vanket det blomster og gode ord til hver av talerne. Han benyttet også anledningen til å rette en stor takk til Såner Skolekorps, som alltid stiller opp på dager som disse.

Når det gjelder Kjønsø, kunne Ludvigsen fortelle – til stor applaus – at yrkesfag-eleven også jobber deltid på velkjente restaurant Statholdergården i Oslo. Dette så han som et tegn på besluttsomhet og viljestyrke.

 

 

Views: 104

Håndverks-forskning ved norske museer

(Publisert 03.05.22) By og bygd er Norsk Folkemuseums årbok. Siden den ble etablert i 1943, har målsettingen vært å utgi kulturhistoriske og museumsfaglige studier av høy faglig kvalitet. Samtidig skal det være rom for å presentere annet museumsarbeid på en tilgjengelig måte. By og bygd er et samlingssted for forskning i og om de kulturhistoriske museene i Norge.

(Redigert pressemelding.) TEMA for denne utgaven er håndverkerens blikk på byggeskikk og bygnings-vern. To artikler tar for seg problematikk knyttet til mur og bruk av kalk som bindemiddel. To øvrige artikler nyanserer og nærleser bygningsbiografi.

 

Emner som takkonstruksjon i en barokk bygning og bevaring av funksjon i driftsbygninger er også behandlet. Beskrivelsene av slike prosesser bidrar til å utvikle teori og metode i forskningen på tradisjonshåndverk.

Felles for alle artiklene er at både forvaltningshistorikken og vårt håndverkerblikk står sentralt. Artiklene formidler håndverksforskning i prosess og utprøving gjennom et enestående prosjekt.

Prosjektet HårF (bygningsvern, håndverk, forskning) er aksjonsforskning utført av håndverkere og bygningsantikvarer innenfor museumsnettverket for bygningsvern og tradisjonshåndverk.

Terje Planke og Jean Lorentzen (red.)

Håndverksforskning ved norske museer

By og bygd nr 49 – Fag: Historie – Målgruppe: Allmenn

ISBN 9788283051315 – 270 sider  – Hard perm – Kr 390,– – Utgivelsesdato: Mai 2022

Bokas nettside: https://museumsforlaget.no/produkt/handverksforskning-ved-norske-museer/

 

Views: 62