2003: Smuglerrede får smuglermuseum?

Tidene skifter. Bildet er fra åpningen av Vinmonopolet Son 20. mai 2016. (LM Arkivfoto/Svein-H. Strand)

(Fra LM desember 2003) (Republisert 30.12.22) Tilfeldig var det ikke at det var i Son det ble arbeidet for å få et nasjonalt smuglermuseum. Det daværende ladestedet var en stor ”importhavn” under brennevinsforbudet.

Av Svein-H. Strand

Vi kan forstå denne virksomheten eller ei, utfra datidens sosiale forhold. Men noen ære er det ikke akkurat tale om å drysse over Son ved å oppette et slikt museum.

Store deler av den voksne befolkning i Son deltok nemlig direkte eller indirekte i ulovlighetene. Indirekte ved blant annet å gjemme spritkanner i husene sine.  

HETVINSFORBUD var det også – fra 1921 til 1923. Men tørsten etter den hete vin var minst like stor da som nå, selv om halve den voksne befolkningen i landet i begynnelsen var for forbudet.

Grunnlaget for den omfattende smuglervirksomheten var svært god, enda faren for å bli tatt – både på sjøen og på land – var relativt stor.

Men stor var også fortjenesten for dem som fikk sakene velberget inn til det store markedet i Oslo via landeveien.

Det sies at smuglere i ro og fred losset kanne på kanne med smuglerbrennevin på brygga i Son.

Et ukjent antall liter ble også håndtert over brygga i Kjøvangen nord for Son, og i bukter og viker andre steder langs Vestby-kysten.

FORFATTEREN Arthur Omre (1887-1967), som bodde i Son en tid, var med på denne trafikken.

Mange omkom på sjøen etter forlis da de prøvde å komme unna tollerbåtene.

Omre var stadig på flukt fra politiet, men ble omsider tatt, dømt og fengslet. Det er dette miljøet han skildrer i sin gjennombruddsroman ”Smuglere”. Romanen vakte oppsikt da den ble utgitt i 1935.

En folkeavstemming i 1919 viste at hele 62 prosent var for fortsatt forbud.

Forbud mot både brennevin og hetvin ble derfor stadfestet i lov av 16. september 1921.

Men hetvinsforbudet ble opphevet allerede i 1923.

Og en ny folkeavstemming, i oktober 1926, viste at flertallet, 56 prosent, nå var mot brennevinsforbudet.

Ved lov av 15. april 1927 ble derfor også dette forbudet opphevet.    

Views: 48

Håkon Bleken i Galleri Soon fra 14. januar

(Publisert 30.12.22) Galleri Soon legger i vei med årets første utstilling allerede lørdag 14. januar. Og kl. 14 slås det på stortromma, for utstillingen byr på et tyvetalls grafiske verker av en av Norges aller største billedkunstnere – Håkon Bleken

Håkon Bleken, fotografert av Morten Dreier. (Foto fra no.wikipedia)

I en alder av 93 – han fyller 94 den 9. januar – er Bleken aktuell med sin siste grafiske produksjon, nemlig mappen «Meditasjoner over Dantes inferno». En hyllest til den italienske forfatteren og poeten, Dante Alighieri.

Mange har hørt om den italienske dikteren. Men få kjenner handlingen i det som regnes som litteraturens mektigste visjonsdikt: «Den gudommelige komedie av Dante Alighieri».

Utstillingen vil bestå av noen verk fra den nyeste produksjonen hans hjemme i Trondheim, men også eldre grafiske arbeider. 

Kunsteren har gjennom høsten vært aktuell med fire store utstillinger med dette temaet. Her har han reflektert sine egne følelser rundt det kjente diktet «Inferno» fra «Den guddommelige komedie». Om døden, fortvilelsen og forfengeligheten.

Journalist og forfatter Kristin Flood holder om ettermiddagen et foredrag i galleriet om Dantes Inferno.

Forfatteren er aktuell med boken «Dantes Inferno – for de late, grådige og syndige», Den markedsføres som en lettlest gjenfortelling på norsk av Dantes store epos.

OM HÅKON BLEKEN I WIKIPEDIA

 

 

Views: 155