Jeg har i dag «snakket» med en intelligent maskin

(Publisert 23.04.24) Hjemkommet etter et nødvendig ærend hos tannlegen, har også jeg «snakket» med en intelligent maskin. Type: GPT 3,5 Turbo.

Men først: Kunstig intelligens (også kjent som AI eller KI på norsk) er informasjonsteknologi som justerer sin egen aktivitet og derfor tilsynelatende framstår som intelligent.

Man sier ofte at en datamaskin som er i stand til å løse oppgaver uten å få instruksjoner fra et menneske om hvordan den skal gjøre det, har kunstig intelligens.

JEG BA I DAG maskinen, sitat: «Forklar de grunnleggende konseptene om sorte hull for meg på nivå for videregående skole.»

Og den svarte, sitat:

«Selvfølgelig! Jeg vil gjerne forklare de grunnleggende konseptene om sorte hull på et nivå som er tilpasset videregående skoleelever.

Sorte hull er ekstremt tette og kompakte områder i verdensrommet som oppstår når en massiv stjerne kollapser under sin egen tyngdekraft. Når stjernen er stor nok, kan tyngdekraften bli så kraftig at ingenting, ikke engang lys, kan unnslippe fra overflaten av det sorte hullet. Dette er grunnen til at det kalles et «sort hull» – det absorberer alt, inkludert lys.

Sorte hull har tre viktige egenskaper: masse, ladning og spinn. Massen til et sort hull bestemmer størrelsen på det omkringliggende området hvor tyngdekraften er sterk nok til å hindre noe i å unnslippe. Ladning refererer til elektrisk ladning, mens spinn refererer til rotasjonen til det sorte hullet.

Det finnes ulike typer sorte hull, inkludert stellare sorte hull som dannes når en massiv stjerne kollapser, og supermassive sorte hull som finnes i sentrum av de fleste galakser, inkludert Melkeveien.

Sorte hull er fascinerende objekter i verdensrommet som utfordrer vår forståelse av fysikk og tyngdekraft. Jeg håper denne forklaringen var nyttig for deg!»

TAKK SKAL DU HA, GPT 3,5 Turbo! Og ja, forklaringen din var sikkert nyttig. Men kanskje litt for lang for både meg og leserne?

Og så får vi se om – og eventuelt hvordan – vi kan gjøre nytte av dine tjenester og din intelligens her i redaksjonen.

Kunstig intelligens er i alle fall fra i dag innlemmet i listen over «Kategorier» som følger med WordPress-publisereren Generate Press.

PS. De to første avsnittene etter ingressen er basert på informasjon fra leksikale ressurser på internett.

Red.

LES OGSÅ: – «Kunstig intelligens» er avansert automatisering:

https://lokalmagasinet.no/wp-admin/post.php?post=16368&action=edit&classic-editor

Views: 42

KUN kort tid til mai – eller?

Det er snart mai – bare noen dager til, faktisk. Ikke KUN, som det heter både her og der. Også så langt gjennom 2024 har det haglet med feil bruk av adverbet. Som ikke finnes i nynorsk, bare i norsk bokmål. En overlevning fra dansketiden i Norge, da man skrev ikkun – en sammentrekning av ikke kun.

Adverbet gjør kanskje greit nok tjeneste i reklameplakater og sånt. Og tildels i juridisk terminologi – som understrekning av at det bare er den og den bestemmelsen som gjelder. Men fortsatt altså bare på bokmål.

Jeg siterer fra Språkrådets nettside – det essensielle:

«Kun har et mindre virkeområde enn bare. Mens bare er et svært vanlig ord, med en rekke bruksmåter, brukes kun mest foran priser (…) og andre talluttrykk og ellers når en vil uttrykke ‘bare’ ekstra sterkt…»

På en annen offentlig språkside har en utlending spurt seg for, om denne norske særegenheten – som nå også gjør seg gjeldende i muntlig språk.

Svaret var som jeg skulle sagt det selv. Noe omskrevet: «Bare» dekker alle dine behov!

Noen eksempler fra den siste tiden:

En sykebil kan kun være ett sted av gangen. (NRK.no 09.04.24)

Iran valgte den mildeste formen for straff mot Israel, og gikk kun til angrep mot militære mål, (NRK.no 15.04.24)

OG SÅ DISSE – tilbake til 2021 – som viser litt av spennvidden i temaet:

Kun for å bli sendt tilbake. (Om flyktninger; NRK Dagsrevyen, 17.10.21.)

Pølsene skal ikke koke – kun trekke! (På pakke med wienerpølser fra Gilde.)

Best for alle at han kun er far og bestefar. (VG 17.03.21)

EN VERSTING i mine øyne er så gammel at jeg bare har den i hodet, og jeg avslutter med denne:

I en trist nyhetsmelding på nett (mens de andre lunsj?)  hadde en kollega skrevet:

«Hun ble kun 15 år.»

Ha en fortsatt god vår!

St.

(Fra LM 14.12.22) (Republisert og litt endret 23.04.24)

Views: 126