Ny utveksling mellom Heimevernet og US National Guard

Den norske kontigenten i USA under NOREX 2019 fikk leksjoner i ulike amerikanske våpen. Leksjonene ble holdt av US National Guard. (Foto: Karoline Lillemo/Forsvaret. )

(Publisert 25.03.22) (Republisert 11.03.25) (Redig. pressem.) Styrker fra Heimevernet reiser nå over til Minnesota for å trene med US National Guard. Hensikten er å styrke militærfaglige og sosiale bånd med en viktig NATO-alliert. Enheter fra US National Guard er samtidig på vei til Norge for å gjennomføre vintertrening med norske HV-instruktører.

NOREX er en årlig utveksling mellom det norske Heimevernet og amerikanske National Guard. Norske HV-soldater og HV-ungdommer drar til Minnesota for å lære mer om hvordan amerikanske soldater opererer. Mens amerikanske “HV-soldater” drar til Norge for å lære å
overleve i norsk natur vinterstid.

Hensikten med utvekslingen er også å styrke det bilaterale militære samarbeidet, og å bygge gjensidig kulturforståelse mellom to nære NATO-allierte.

DEN 49. UTVEKSLING I REKKEN

Årets NOREX-utveksling er den 49. i rekken mellom det norske Heimevernet og National Guard i Camp Ripley, Minnesota.

Dette er dermed den lengst pågående militære utvekslingen USA har med noen annen nasjon.

Den norske kontingenten består av 108 deltakere, fordelt mellom stab, innsatsstyrkesoldater og HV-ungdom fra hele Norge.

BUDDYWEEKEND HOS VERTSFAMILIE

De norske soldatene blir værende i Minnesota i to uker. I helgen bor de hos en vertsfamilie og deltar på sosiale opplegg i regi av de amerikanske soldatene. Her er det stort fokus på inkludering av alle, og aktiviteter som passer de fleste.

Sjef for den norske kontingenten er oberstløytnant Bernt Lockert, som til daglig er sjef for Finnmark Heimevernsdistrikt.

Det er også dette HV-distriktet som har ansvaret for årets utveksling, som er satt sammen av soldater og befal fra flere deler av landet.

Oberstløytnant Bernt Lockert.

– HAR VERDI PÅ FLERE NIVÅER

Oberstløytnant Lockert mener utvekslingen har en verdi på flere nivåer:

– USA og Norge er nære allierte, og vi har lange tradisjoner for å trene og øve sammen. En slik utveksling handler om å styrke både forsvars-viljen og forsvarsevnen til NATO, gjennom nære relasjoner militært. Men det handler også om å skape en sosial møteplass mellom to land som har mye til felles, understreker Lockert.

– Vi må heller ikke glemme at det er et stort norsk-amerikansk miljø i Minnesota – med mange kulturelle og historiske forbindelser til Norge, tilføyer han.

      

Views: 67

#Mosjøen 150 år – Etterkrigstiden, gjenreising og nyreising

Illustrasjon: Brygger lengst nord i Sjøgata i Mosjøen.

(Publisert 11.03.25) (Byjubileet/Del 4) Etterkrigstiden i byen midt i Norge ble i økende grad preget av at ulike offentlige institusjoner ble gjenreist. Først fra sommeren 1945 og fram til 1950, da de første etterkrigsbarna startet på folkeskolen.

Etter hvert kom nyreising av sentrale offentlige institsjoner og sosiale tiltak. Fram til 1958 som ble et historisk merkeår med produksjonsstart på aluminiumsverket i februar.

I EN MASTEROPPGAVE om okkupasjonstiden og frigjøringen kan vi lese:

«Mosjøen hadde på denne tiden rundt 2200 innbyggere og skulle bli senter for et enormt hjelpe- og helsearbeid. I moderne tid er tvangsevakueringen å betrakte som den største forflyttingen av mennesker i norsk historie.

Hele Finnmark fylke og de østligste delene av Troms fylke ble brent ned og lagt i ruiner da nazistene gjennomførte sin retrett fra fronten i nord mot Sovjetunionen.

Om lag 50 000 av de 70 000 menneskene som bodde i de tvangsevakuerte områdene ble tvunget ut av hjemmene sine og sendt sørover med fiskeskøyter, små kuttere, tyske lasteskip og noen reiste langs veiene. (Noen av disse var kort innom Mosjøen med sin store havn. red. anm.)

De resterende 20. 000 ble det som ble kalt huleboere eller overvintrere. Som navnene tilsier er dette folk som klarte å stikke seg unna tyskerne.»

Views: 14

St. Olav-monumentet og Olav Den Hellige

(Publisert 11.03.25) Etter Ski-VM – litt om det høye St. Olav-monumentet på torget i Trondheim (bildet). Og om kongen, etter hvert kjent som Olav Den Hellige, som falt i slaget ved Stiklestad.

Vår kilde i dette innlegget er Store Norske Leksikon (snl.no), Og vi har denne gang valgt å beholde lenkene som sender deg videre til underliggende fakta om denne viktige tiden for Norge som land. Dette også med tanke på arbeid og undervisning på skolene våre.

Eirik Jarls sønn, som Olav hadde sendt ut av landet i 1015, ble Knuts jarl i Norge. I 1029 omkom imidlertid Håkon i et skipsforlis i Pentlandsfjorden på vei hjem til Norge. Olav øynet da en mulighet for å gjenvinne sitt rike.

Med en hær av svearjemter, islendinger og norske følgesmenn kom han til Trøndelag i 1030, og på Stiklestad i Verdalen møtte han bondehæren, ledet av folk som Kalv ArnessonHårek av Tjøtta og Tore Hund.

Trolig var de fleste på begge sider kristne, og slaget handlet om kampen om kongemakt snarere enn mellom kristendom og hedendom.

På Stiklestad falt Olav den 29. juli 1030.

Klikk på lenka og les mer om Olav den hellige no.wikipedia.org/wiki/Olav_den_hellige

 

 

 

 

 

 

 

Views: 21