Se opp for BA. 5 og BA. 4!

(Publisert 24.06.22. Oppdatert 18:22) (Reporter Svein-H. Strand) Ikke før er vi blitt kvitt covid-19-restriksjoner av ulik grad i by og land, så dukker to undervarianter av omikron-varianten opp og truer med omkamp. BA. 5 og den nære slektningen BA. 4 har allerede begynt å gjøre livet surt for folk på Kontinentet.

 

Den britiske storavisen The Guardian melder at disse er 10-15 prosent mer smittsomme enn omikron-varianten av Covid-19-viruset.

Og verstingen skal være BA. 5.

STORE LAND som Tyskland og Frankrike genererer naturlig nok også store tall når det kommer til pandemier, og ligger så langt øverst når det gjelder smittespredning på Kontinentet.

Alt i alt en sørgelig situasjon – ikke bare i Europa – tatt i betraktning hva som var status før de nye undervariantene slo til:

Globalt hadde registrerte covid-tilfeller nemlig hatt en nedgang på hele 90 (nitti) prosent.

Det er bare å stålsette seg og ha friske munnbind klare, mens sommervarmen kan være kommet for å bli – noen uker, får vi håpe.

Men hvordan er egentlig smittesituasjonen i Vestby for tiden?

JEG TOK EN TITT i formiddag. Og de nye variantene ser ikke ut til å ha kommet hit, i alle fall. De tre første ukene i juni – uke 22, 23 og 24 – var det registrert henholdsvis 25, 18 og 25 positive prøver. Altså 68 så langt i juni.

Jeg tar med negative prøver også, så får vi et inntrykk av helheten her i vår kommune: Siden mars 2021 var det – per uke 24 – registrert 8704 slike prøver, ifølge statistikken på kommunens hjemmeside

TILSVARENDE TALL per utgangen av mai i fjor – ifølge en pdf-fil som kunne lastes ned til min PC: Av ialt 19.986 avlagte prøver, var 539 – 2,7 prosent – positive.

På årets siste dag – og her snur jeg på “flisa”: 1811 positive – 5,3 prosent – av 33.909 avlagte prøver i Vestby.

Det ble mange og stadig større tall, derfor har jeg lagt vekt på å presentere dem så lesbart som mulig i en ordinær nyhetstekst.

Og om jeg må få lov: Hva jeg selv merker meg spesielt, det er hvor mange som har avlagt prøve under pandemien! Noen fordi de måtte, det er så.

Men de aller, aller fleste, vil jeg tro – de kom til prøvetaking av egen vilje.  Dette står det respekt av!

Vær ellers klar over at Folkehelseinstituttets tall og diagrammer blir oppdatert alle hverdager cirka kl. 13.

 

 

Visits: 19