Dørnberger-utstillingen ved 150 års-jubileet

Fra jubileumsutstillingen i Galleri Soon sommeren 2014, ved 150 års-jubileet for kunstmaleren Carl Dørnbergers fødsel. 

(FOTO: Svein-H. Strand)

(Tidligere publisert i Herison.no) Uhyre verdifulle fotografier fra atelieret i Dørnberger-huset: Maleren i flott positur med sin karakteristiske hatt i høyrehanda. T.v. på fotografiet litt av den svære ovnen som nok var svært god å ha når kulda beit som verst i Strandgata nede ved fjorden.

Det andre fotografiet er ikke til å ta feil av: En aktmodell i naken positur.

Under fotografiene: To av de originale brev som kunstneren fikk fra kjente personer og som naturlig nok ikke var til salgs. Her var bl.a. et av de rørende kjærlighetsbrevene fra foratterinnen Ragnhild Jølsen, tidligere gjengitt i Bjørn Linnestads bok om maleren.

Her er brevet fra vennen Edvard Munch.

De utstilte arbeidene, til sammen 43 objekter, var svært dominert av tusj- og blyanttegninger.

Et tidligere ukjent maleri, som i katalogen hadde navnet “Soon 1903”, gjort ferdig i 1921, ble solgt til en pris av 42.000 kroner. Et anslag av Munch i motivvalg og dysterhet her. 

Heisan, den var snedig! Sjekk reima. Kombinert malestol og staffeli? Eller? Det kom kanskje fram på åpningen, som vi ikke fikk med oss. Hjelp oss gjerne med å korrigere eller føye til noe til bildetekstene om denne utstillingen. Vi tipper at det ikke har vært mange, om noen, utstillinger av dette slaget i Norge tidligere. Bruk e-postadressen tipslokalmagasinet@gmail.com.

Noen av “Dørner”s malersaker. Blant annet en holder med pensler, tynnervæske i flasker og en veske for skisser og annet som trengtes når han arbeidet utendørs. Mye sol eller regn skulle ikke ødelegge for arbeidsvilkårene i den lyse årstid. For en makeløs paraply mannen holdt seg med! Alt fint oppstilt i galleriet, på en hylle ved trappa opp til utstillingens hovedareal i 2. etasje.

(FOTO: Svein-H. Strand) (Tidligere publisert i Herison.no) 

Visits: 134