Posten – STOR sak i det nære

(Publisert 23.02.23) At Son fra månedsskiftet ikke lenger skal ha fulle posttjenester i sentrumsområdet har vært en stor sak siden nyheten ble kjent. Og dette gjennom et informasjonsbrev stilet til de som leier postboks.

(Ill.foto: LM Arkiv)

Strand Prinfo, enkeltpersonforetaket som utgir Lokalmagasinet.no, har vært leietaker i flere tiår. Helt fra da Son hadde et Postkontor.

Vår “SISTE”-melding Slutt på Post i Butikk hos Kiwi Son ble lagt ut ved 22-tiden om kvelden mandag 13. februar, utelukkende basert på innholdet i brevet fra Posten Norge AS.

DETTE ER NÅ den mest leste saken i LM de siste 30 dagene – og da naturlig nok også på 10 dagers-basis. Og den oppfølgende LM-saken – om at Kiwi Son tapte mot Rema 1000 Son i en anbudskonkurranse – er den tiende mest leste.

Tallet på visninger av åpningssaken over de 30 siste dager er så mye som 35 prosent høyere enn sak nummer to: Fikk ikke beholde siste husmannsplass i Vestby. Det er langt mellom hver gang det er så stor forskjell på innlegg i løpet av en måneds tid.

Å HA TILGANG til en postboks og andre posttjenester i gangavstand fra kontoret – nesten når det skal være på dag- og tidlig kveldstid – er et gode ikke minst for små næringsdrivende. Spesielt når det også kan være ens privatadresse.

HVOR STOR VERDI denne komboen faktisk har, det ser vi først når vi skal miste den. Legg til at du også kan få handlet dine dagligvarer “i samme slengen” hvis du har tid. Og kanskje kan dette også verdiberegnes i kroner og øre. For både butikkeier og de som bruker Postens tjenester.

Dét kan jo være noe å regne på for en samfunnsøkonom. Også når nødvendig adresseendring for de som dropper å ha postboks på Søndre Brevik tas med i premissene.

SÅ KAN VI SELV sjekke hva relevante fagkilder har å melde om “tilfellet Son”. Ja, Søndre Brevik er jo egentlig ikke i Son, selv om det ofte kan se sånn ut når boliger skal selges. Son er et så flott sted – med en interessant historie bakover til den såkalte Hollendertiden – at alene navnet har en egenverdi.

De fleste voksne kjenner det gamle uttrykket “Dra te´ Moss”,  som helst brukes i lystige og uformelle sammenhenger.

Fristende som det er, så vil det likevel ganske sikkert være feil å bruke det her i en lederartikkel. Om at nye Post i Butikk i Son blir etablert bare noen titalls meter fra kommunegrensen til Moss.

Det er selvfølgelig ikke det de har tenkt eller sagt i den aktuelle Divisjonen i den store, landsdekkende bedriften Posten Norge AS.

PROBLEMET ER i bunn og grunn at Son i en årrekke nå bare har hatt én dagligvarebutikk. Den måtte naturlig nok ha Post i Butikk da ordningen ble etablert. Den andre Kiwi-butikken i området fikk jo etablere seg på Sletta, langt øst for sentrum.

Så ble anbudsprinsippet innført – og slo inn over hele landet som obligatorisk ordning. Kan det være bare vi som mener at dette aldri skulle ha skjedd? Og at det er noe Samferdselsdepartementet burde vurdere å endre til fordel for konkrete, faglige vurderinger av hva som tjener et lokalsamfunn best!

Svein-H. Strand

Redaktør, Lokalmagasinet.no

Visits: 59