(Publisert 25.02.23) (Kommentar: Svein-H. Strand) For noen år siden var arbeidsgrupper med framtidsfokus i sving og nedla et imponerende arbeid med å beskrive og vurdere tilstanden i det unike sentrum i Son. Siden da har ikke veldig mye blitt endret. Men noe.
Er tiden kommet for en ny gjennomgang utført av frivillige med sterk vilje og et stort hjerte for et levende sentrum, der bevaringstanken videreføres? Kanskje. Et aldri så lite forprosjekt kunne si mer om det. Og hva er da mer naturlig enn å be Soon og Omegns Vel ta hånd om forprosjektet.
Det snart 100 år gamle vellet har gjennom årene nedlagt mye arbeid med både tilstandsrapporter og å beskrive passende tiltak i det fysiske uterom, gjerne med støtte i Riksantikvarens synspunkter og oppsummeringer. Ofte som kommentarer til kommunale tiltak eller plansaker.
Ja, Vestby kommune er selvfølgelig også på banen – om det så skal være bare å nedsette en komité til å si noe som ikke er sagt før om torget og Glenneparken. (Ja, det ble gjort for litt over et år siden.)
Kreative innspill om helheten – fra «Elim-parken» i sør til triangelet Havnegata/Kolåsveien/Båtbyggerveien i nord – kan det nesten ikke bli nok av.
Én ting er i alle fall klart: Et svekket sentrum, i betydningen sentrumsfunksjoner, er ikke bra. Dessverre har noen i vinter vært nødt til å kaste kortene. Kjellerrestauranten Kaos i Storgata etter store tap på sviktende omsetning. Og nylig stengte også det lille tapas-utsalget noen skritt bortenfor Hagestua i Meierigården.
I tillegg må det nevnes at bussene siden sent på fjoråret ikke lenger kjører ned til sentrum fra Sigurd Stenes vei. Dette hører med i et helhetsbilde.
Til slutt må det sies at det kan ha vært et dårlig trekk i dette scenarioet at Son Næringsforening ble nedlagt. De aktive medlemmene tok med seg porteføljen nordover til Vestby sentrum. For å bli en del av Vestby Næringsforum – stiftet 5. februar 2019 av Son Næringsforening og Vestby BedriftsForum – med et bredere fokus – på hele kommunen, som navnet forteller.
Views: 964