Vestbys mobbe-skam

Illustrasjon: VA Arkivfoto / stock.exchng

Vestby kommune ble i 2014 dømt til å betale en million-erstatning for en av de alvorligste mobbesakene det norske skoleverket har sett. Kommunen gjorde ikke nok, avgjorde Follo tingrett, for å få stanset uhyrlighetene som pågikk gjennom mange år. Først i barneskolen og så for alvor på ungdomsskolen.

(Fra LM 20.06.14) (Republisert og litt endret 18.08.23) Rettssaken satte et samlende lys på hendelser som må kunne karakteriseres som torturliknende, og som på uforståelig vis fikk pågå i årevis.

Kommunen gjorde åpenbart heller ikke nok da det kom til søksmål, må det være grunn til å føye til. Å la en sak som denne gå til retten, i stedet for å gjøre opp i et utenomrettslig forlik, må ha vært særdeles lite gjennomtenkt. Dette selv om vi holder idømte saksomkostninger på over tre hundre tusen kroner utenom.

Når vi så hørte i riksnyhetene på TV at kommunen ikke hadde bestemt seg for om dommen skulle ankes, da ante vi tenkemåter som på sitt vis kan forklare hvordan denne tragedien i det hele tatt kunne se dagens lys.

Årelang, målrettet grov mobbing skal jo ikke kunne skje i det som er blant verdens beste land å bo i . En av de viktigste faktorene i så måte er et storslagent formelt reisverk for trygghet rundt oss som bor her. Ned til de detaljerte forskrifter og departementale rundskriv.

Men hva hjelper all verdens skriftlighet og administrative rutiner når det svikter så katastrofalt som dette på det helt grunnleggende – i det en må kunne kalle skrøpeligheter i både i vurderingsvilje og vurderingsevne på ledernivå?

Denne saken gikk seg åpenbart vill i “den velmenende prosess” da gutten ennå var elev på daværende Risil ungdomsskole.
Tingretten var klar på at det ikke på langt nær ble satt inn nok av tiltak –  eller riktige tiltak – for å stanse elendet.

Men Vestby kommune var ikke enig! Det er fristende å si at dette var det alvorligste ved hele den tragiske saken.

Svein-H. Strand
LM-redaktør

TILFØYD 18.08.2023: Risil ungdomsskole var en ungdomsskole som lå på boligfeltet Pepperstad Skog. Skolen hadde elever fra 8. til 10. trinn og som kom fra barneskolene Bjørlien, Vestby og Garder. Høsten 2015 ble skolen erstattet av Vestby ungdomsskole for å rives. (Fra no.wikipedia)

Visits: 69