«En sosial institusjon» i Stoltenberggården

Stoltenberggården fotografert i 1943 av Halvor Vreim. (Fra Riksantikvaren.)

(Publisert 06.05.24) (Republisert 13.02.25) Café Oliven i Son kan trygt klassifiseres som en sosial institusjon, vokst fram av en unik beliggenhet og gjennom skiftende navn midt i det sentrale område i den gamle Hollenderstad.

Ser vi  bare på de seneste tiårene siden slutten av 1950-tallet, har lokalene vært benyttet til blant annet postkontor. Her er gårdens historie slik den beskrives på nettstedet lokalhistoriewikipedia.no

Stoltenberggården er en fredet trebygning i Son. Den ble reist på 1700-tallet og har to etasjer med valmtak. Fasaden mot Storgata og Glenneparken er hvitmalt, mens baksiden er malt i engelsk rød. Dette er typisk for Son; engelsk rød var en billigere farge og ble derfor brukt på de deler av bygninger som ikke var synlige mot gaten.

Det står to uthus på eiendommen.

FAMILIEN STOLTENBERG. Gården har navn etter familien Stoltenberg. Den har også vært kjent som Woldegården etter familien Wold, men dette navnet brukes nå om nabobygningen mot nord. Den ble også en tid kalt Schinrudgården.

På 1800-tallet ble bygningen brukt som leiegård. Den hadde da en stor hage med kjeglebane og en terrassert «hengende hage» oppover mot Woldedammen, som i 1917 ble kjøpt av fru Schinrud for kr 4500,- til tomt for nye Son skole.

Dammen ble senere tømt og arealet tilfylt med stein og jord.

På begynnelsen av 1900-tallet åpnet Ole Løkke en skredderforretning i Stoltenberggården, og dette ser ut til å være den første næringsdriften i gården.

KAFÉ NEPTUN holdt til der fra rundt 1950 til rundt 1970. Deretter flyttet Son Postkontor inn, og ble der inntil det i 1980-årene flyttet videre.

Siden har Café Oliven holdt til i første etasje, mens det fortsatt er boliger i annen etasje. Kafeen bruker hagen til uteservering, kalt Olivenlunden.

Ved folketellingen 1865 bodde det 66 mennesker i Stoltenberggården og Woldegården tilsammen. Disse var fordelt på elleve husholdninger.

Ved folketellingen 1900 ble bygningene telt hver for seg, og det bodde da 25 personer i seks husholdninger i Stoltenberggården.

 

Views: 46

Da sju kilometer i Sverige hadde høyrekjøring

Et illustrasjonsbilde fra Gäddede var ikke å oppdrive i vårt arkiv. Men dette er i hvert fall i Sverige – i den lille og trivelige byen Grebbestad. (LM Arkivfoto/Svein-H. Strand)

(Publisert 07.06.24) (Republisert 13.02.25) Mange familier har kanskje begynt å planlegge ferietur med bil. I Norge, eller i Sverige? Her er et lite tips for dem som kunne tenke seg «litt av begge deler», for å si det sånn. Og som overskriften signaliserer: Litt historie følger med.

I Indre Namdal er det en vei som heter Tunnsjøvegen. Den går fra Kvelia til Tunnsjø i Lierne kommune. Sju kilometer av veien går i Sverige.

Før 3. september 1967 var veistrekningen den eneste i Sverige med høyrekjøring. Fordi den bare hadde tilknytning til det norske veinettet.

I dag kan man kjøre denne veien, velge én av to avkjørsler og kjøre langs Kvarnbergsvattnet helt til det lille tettstedet Gäddede.

Med slekt i Lierne å besøke – i Limingen – husker jeg som liten at det var veldig rart da vi skulle kjøre «til butikken». Den var i Gäddede.

VI KJØRTE FØRST et lite stykke i Norge, så litt i Sverige. Men vi måtte passere den offentlige grenseovergangen. Så da måtte vi jo såvidt innom Norge igjen.

På internett i dag kan vi lese:

På bilturen mellom Røyrvik og Lierne havner du også over grensa til Sverige. Selv om det høres skummelt ut i «disse tider» (?) har Ingulfsvann (en kilde) en betryggende melding å komme med:

– Mange lurer på om det er lov å kjøre veien, etter som at den går innom Sverige. Heldigvis er det fullt lovlig å kjøre denne strekka. Og så lenge du ikke stikker innom Gäddede, har du ingenting å bekymre deg for, sier kilden.

Men hvis man «stikker innom» der likevel?

Et vennskapelig hint om at Systembolaget har butikk også i lille Gäddede…?

Det skulle ikke forundre meg. For det er kanskje sånn at det er dit inn-trønderne drar når de skal på «Harry-handel»? Men hva kjøper de?

Bare så det er sagt: I Gäddede bor det 400 mennesker. «Harry-byen» vår har over 6000 innbyggere.

Ja, kanskje er Systembolagets antatte butikk der enda mindre enn Polets butikk i Son.

Butikken vår er i klasse 2. Det finnes jo også en klasse 1. I Norge.

Hva de har i Gäddede aner jeg ikke. Så her trengs en liten research. Følg med.

Og ha en fin helg, alle sammen!

oopserver

Views: 110