Windows-oppdatering ødelegger viktig verktøy

En sikkerhetsoppdatering for Windows har vist seg å være mindre gunstig for nettopp sikkerheten. Den har nemlig ødelagt et viktig verktøy.

(Publisert 20.05.24) (Fra Komputer.no)

13. mai 2024 av Martin Lorentsen

Vi anbefaler som regel at du installerer oppdateringer til pc og smarttelefon så snart de er tilgjengelige. Det gjelder spesielt oppdateringer som er viktige for sikkerheten. Noen ganger kan likevel oppdateringer skape flere problemer enn de løser, og nå har det skjedd igjen.

Flere brukere har opplevd at VPN-programmene deres, som brukes til å kryptere data på nettet, har sluttet å fungere etter at de har installert nye sikkerhetsoppdateringer for Windows.

LES OGSÅ: Hva er VPN?

VPN-tilkoblinger brytes

April 2024-oppdateringen KB5036893 har vist seg å inneholde en feil som påvirker ellers sikre VPN-tilkoblinger.

Noen brukere får bare en advarsel fra Microsoft når de bruker VPN-verktøyet, mens andre VPN-tilkoblinger helt slutter å fungere når man har installert den defekte oppdateringen.

Årsaken til feilen er ikke kjent, men Microsoft har bekreftet at det er en feil i sikkerhetsoppdateringen fra april som de jobber med å rette.

LES OGSÅ: Du kan faktisk bruke Windows 10 frem til 2028

Slik får du VPN til å virke igjen

Inntil Microsoft fikser feilen i sikkerhetsoppdateringen for april, er «løsningen» å avinstallere sikkerhetsoppdateringene som forårsaker feilene.

Problemet med det er at du utsetter maskinen for mulige trusler så lenge den ikke er fullstendig oppdatert.

Hvis det er en risiko du er villig til å ta, kan du fjerne oppdateringen, men siden det er en sikkerhetsoppdatering som er en del av en pakke, er prosessen en smule omstendelig:

  1. Åpne Ledetekst som administrator.
  2. Skriv kommandoen DISM /online /get-packages.
  3. Trykk på Enter, og finn sikkerhetsoppdateringen i listen.
  4. Skriv kommandoen DISM/Remove-Package fulgt av navnet på oppdateringen, i form av rekken med tall, bokstaver og spesialtegn etter Package~.

Det er viktig å understreke at vi ikke anbefaler å fjerne sikkerhetsoppdateringer fra maskinen. Alternativet er å smøre seg med tålmodighet og vente på at Microsoft skal rette feilen.

LES OGSÅ: Slik tilbakestiller du en oppdatering

 

Minnepinne med sikkerhetsprogram:

Den enkleste løsningen for å oppdage virus og skadevare på pc-en

Virus, skadevare, spionvare og trojanske hester. Alle kan rammes av digital svindel – uansett hvor forsiktige vi er på nettet.

Derfor har Komputer for alle utviklet en smart minnepinne med et innebygd sikkerhetsprogram som kan sjekke pc-en for virus og skadevare, og som kan uskadeliggjøre det som måtte finnes av trusler.

Alt du må gjøre er å koble minnepinnen til en USB-port på datamaskinen. Deretter vil Norton-programmet som ligger på minnepinnen, skanne maskinen og fjerne eventuelle trusler.

Minnepinnen er i metall og er praktisk til oppbevaring av filer.

Med en kapasitet på 256 GB har den plass til tusenvis av bilder og viktige filer som du lett kan ta med deg – uten at det går utover sikkerhetsfunksjonen.

Nå får du minnepinnen og sikkerhetsprogrammet med på kjøpet, når du kjøper to utgaver av Komputer for alle for bare 149 kroner inkl. porto.

Views: 30

Mer om slekt: Kjønn, alder og annet

Mor viser datter hva en Pc kan brukes til – for store og små. (Illustrasjonsfoto/stock.exchng)

(Publisert 20.05.24) (Redigert fra wikipedia, del 2) Mange språk, inkludert norsk, har både kjønnsspesifikke ord og kjønnsnøytrale ord, der det spesifikke kan være deskriptivt. Et eksempel er «bror» og «søster». Begge refererer til en unik posisjon. Det vil si at det kan være flere brødre og søstre; men posisjonen i slektstreet er gitt og angir kjønn.

SAMTIDIG har vi ordet «søsken» som også plasserer personen på rett sted, men som ikke tar hensyn til kjønn. Det samme gjelder «fetter» og «kusine» innenfor  betegnelsen «søskenbarn». På norsk strekker muligheten for kjønnsangivelse seg utover til søskenbarn.

I oppadstigende rekke er det ingen begrensning, fordi man kan legge til det nødvendige antall «tipp-« foreldre «oldefedre» eller «oldemødre».

I nedadstigende rekke finnes det bare spesifikke termer i to generasjoner («sønnesønn», «dattersønn», «sønnedatter», «datterdatter»).

Det er vanlig med termer som markerer relativ alder, spesielt mellom søsken, som «storebror», «lillebror», «minstebror» og «eldstebror».

I noen språk er det nokså strenge systemer for dette, og som til og med kan variere – avhengig av om det er mor eller far som snakker om sine barn. På norsk er dette uformelle termer, men de inngår likevel i den deskriptive terminologien.

Mange termer brukes både nominativt og vokativt (både i omtale og ved tiltale), mens andre termer brukes bare nominativt.

På norsk vil det være uvanlig å tiltale noen som «nevø» eller «niese», men helt vanlig både å omtale og å tiltale en person som «farfar» eller «mormor».

(Slutt del 2, med Wikipedia som hovedkilde)

 

Views: 30